Sabuni besökte Rosengård i Malmö

På fredagseftermiddagen kom integrationsminister Nyamko Sabuni till Rosengård i Malmö för att själv informera sig om den senaste tidens oroligheter. Hon har träffat boende, sociala myndigheter och polis.

Rahaf Alrobaye och Fitim Miftari på ungdomsgården tycker det är bra att integrationsministern kommit.

– Ja, det är rätt, jag vill se vad hennes tankar är kring detta.

– Varför kommer de inte tidigare, innan alla dessa problem händer?

Är det bra att hon kommer hit, över huvud taget?

– Jamen, det är självklart. Det är bättre att hon bryr sig och tänker på samhället i Rosengård.

Vad känner du om det som har hänt den här veckan i Rosengård?

– Det är inte så stort som det verkar.

Överdrivet?

– Ja, lite överdrivet från tidningarna, de vattnar de kriminella?

De vattnar de kriminella?

– Ja, när de ser sig själva i tidningen, att någon ser dem, så håller de på mer och mer.

Ännu inga svar
Fortfarande finns inga entydiga svar på varför polis och brandmän mötte ägg, flaskor och stenar förra helgen. I torsdags sa polisen att man tror sig identifierat några ungdomar i 15-års åldern, kanske tio stycken allt som allt, som legat bakom bränderna och stenkastningen. De har i sin tur dragit med sig yngre barn i oroligheterna.

Malmö kommunalråd Ilmar Reepalu har tillsammans med Göteborgs och Södertäljes kommunalråd vädjat till regeringen att förändra flyktingmottagandet. Det kommer för många flyktingar till Rosengård, menar man, och trångboddheten är ett problem.

”Föräldrarna måste vara delaktiga”
Integrationsminister Nyamko Sabuni håller med om att trångboddheten är ett problem, men inte att det är hela problemet.

– Det som vi kommer tillbaks till hela tiden är att både dem och jag efterfrågar föräldrarnas delaktighet. Jag hoppas att den här händelsen ska få föräldrarna att förstå att de ska vara där barnen finns, och är de inte där ute så se till att barnen är hemma, säger hon.

I fredagsbönen idag här i Malmö uppmanade imamen folk i Rosengård att flytta härifrån, för här finns ingen framtid. Tycker du att folk ska flytta härifrån?

– Jag tycker inte att man ska bo så trångt som en del gör, två till tre föräldrar i samma bostad. Så kan man få hjälp och stöd att flytta så ska man passa på att göra det. Jag vet att det stödet erbjuds, men alla tar det inte.

– Jag tror inte heller egentligen att det handlar om att man ska flytta från Rosengård utan snarare att människor måste vidga perspektivet. Det finns människor som har bott i Rosengård som inte känner till Malmö, det finns människor som har bott i Herrgården, som inte känner till resten av Rosengård, säger Nyamko Sabuni.      

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista