Rektor välkomnar skärpt straff för dödsmisshandel i Fittja

Svea Hovrätt skärper straffet för den 16-åring som av tingsrätten dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp av en 47-årig man i Fittja. Hovrätten dömer istället för mord.

Eric Rudholm, rektor på skolan där mordet skedde välkomnar domen.

– Som tingsrättens dom löd, så tror jag att alla kände på sig, oavsett vad man står i för relation till de inblandade, att det kändes lindrigt. På så vis tror jag att det här är jätteviktigt. Även de som ömmar för den dömde tror jag ändå kan se att här följer man ändå någon slags vuxenpraktis, säger han.

Dödades på skolgården
På Fittjaskolan Botkyrka norra finns flera elever med koppling till de inblandade. Det var på skolgården som den 47-årige mannen överfölls och knivhöggs till döds, efter ryktet att han skulle ha trakasserat systern till en av de inblandade.

Enligt Hovrättens dom på fredagen hade 16-åringen uppsåt att döda, en dom som hans advokat sagt att han ska överklaga. Men enligt Sven Granath, som forskar om unga och brott, är straffet på ett och ett halvt års sluten ungdomsvård rimligt.

– Utifrån det påföljdssystem som vi har där sluten ungdomsvård ska vara straffet för de allra grövsta ungdomsbrotten och den här gärningsmannen var så pass ung som 15 år så ligger det i linje med de regler vi har, säger han.

”Det är beklagligt”
Åklagaren ville också ha två andra fällda för grov misshandel. Men vittnesmålen har gått isär och tagits tillbaka. Därför säger Hovrätten att det inte går att veta vad som egentligen hände. Något rektor Eric Rudholm är ledsen för i dag.

– Det är beklagligt. Det hade varit bäst om alla hade fått komma till tals och kunna hålla sig till sin upplevda berättelse. Eftersom det är så många unga människor, det pratas om upp till tio, så är det många som kanske får lägga sig med ett dåligt samvete resten av livet, och det tror jag är en björntjänst.

– Även om de kan känna viss lättnad i dag, hade det varit bäst om alla hade fått lägga korten på bordet och ta konsekvensen för det, och sedan gå vidare. Så det är också en tragedi, säger rektor Eric Rudholm.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Lotta Myhrén, Radio Stockholm
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista