Tysk ekonomi blomstrar

I Tyskland blomstrar ekonomin och arbetslösheten sjunker i den snabbaste takten på över 50 år. De statliga finanserna stärks, och om tre år räknar finansministern att Tyskland kan visa upp en budget utan underskott.

Den dramatiska vändningen i tysk ekonomi har gett regeringen problem. Men det är problem av mer behaglig karaktär.

Tidigare stred man om besparingar, nu handlar de interna striderna om vad man ska använda de oväntat stora skatteintänkterna till; utbyggd barnomsorg, lägre skatter, eller att sanera statsfinanserna?

Finansministern vill ändå hålla i pengarna
Den socialdemokratiske finansministern Per Steinbruck vill hålla i pengarna och gå varligt fram. Om tre år räknar han med att kommuner, delstater och staten sammantaget inte ska ha något underskott.

Men näringsministern Michael Glos, vill passa på att sänka inkomstskatterna.

– Det är på tiden att vanliga medborgare får del av uppsvinget, säger han.

För de tyska exportföretagen har gjort rekordvinster, både förra och förrförra året, arbetslösheten sjunker, men i lönekuvertet har de flesta tyskar hittills inte sett någon skillnad.

Tvärt om, det senaste året har momsen och en rad avgifter höjts, samtidigt som skatteavdrag slopats.

Hoppfullhet bland tyskarna
Men i de pågående avtalsförhandlingarna i metallindustrin kräver facket löneökningar på sex procent, och det finns en hoppfullhet bland tyskarna efter de senaste fem, sex dystra åren och det visar sig nu i konsumtionen som växer.

Det är inte några asiatiska siffror, men för tyska mått mätt är trenden mycket stark.

De fem ledande ekonomiska instituten spår att de goda tiderna kommer att fortsätta även nästa år. Och det betyder, räknat från 2006, att arbetslösheten inom loppet av ett och ett halvt år, då kommer att sjunka med nästan en miljon.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista