Risk att Cevian-anställd kan ta ut pengar

Det finns en risk för att den frisläppte Cevian-anställde, en av de två misstänkta i insiderhärvan, kan komma undan med sina pengar. Anledningen är en försenad ansökan till kronofogden, som innebär att kronofogden inte kunnat lägga beslag på hans egendom.

Så här sa kammaråklagare Robert Engstedt i fredags förmiddags på frågan om den försenade ansökan var ett problem.

– Jag har fått protokollet från tingsrätten precis. 

Finns det risk att han kan förfoga över tillgångar på ett sätt som inte var tanken?

– Det vet jag inte.

Vad har du för tankar om det?

– Att jag måste göra det nu.

Enligt Ekobrottsmyndighetens ansökan till kronofogden skulle den Cevian-anställde kunna avvika med sina pengar och de har därför begärt att kronofogden ska lägga beslag på 25 miljoner av den insidermisstänktes tillgångar. Det är den summa som kommer att behövas om den insidermisstänkte döms för brott.

Kan inget göra
Kronofogdemyndigheten har fått in ansökan under fredagseftermiddagen men kan inte göra något förrän de har tagit beslut.

Anita Carlsson, kronokommissarie och handläggare på Kronofogdemyndigheten, vet inte om pengarna har plockats ut under dagen.

– Det hoppas jag inte. Jag sitter lite låst just nu, i och med att jag har målet här, jag har det under utredning, jag jobbar med det precis. Det är därför jag är lite stressad i och med att jag sitter och arbetar med ärendet, säger hon.

Ingen vet ännu hur det kommer att gå med den insidermisstänktes egendomar och pengar. Normalt brukar man se till att en häktads tillgångar är beslagtagna innan den misstänkte kommit ut.

Ansökan har försenats
Men i det här fallet har det alltså blivit förseningar mellan tingsrätten och Ekobrottsmyndigheten så att ansökan till kronofogden försenats.

– Från det att tingsrätten får in ansökan om kvarstad ska det gå jättefort för dem att besluta. Sedan ska det gå direkt till oss och vi ska fatta beslut på en gång. Vi tittar i våra register vad vi ser och det ska vara snabba åtgärder, det är det som är tanken, att man inte ska hinna, det är hela idén med kvarstaden, säger Maria Böös, kronofogde och jurist på Kronofogdemyndigheten.

Kammaråklagare Robert Engstedt har på fredagen beslutat att överklaga beslutet att frige den 34-årige insidermisstänkte.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista