KU vill att Bildt redogör för sina uppdrag

Efter Ekots rapportering om att utrikesminister Carl Bildt fortfarande har kvar uppdrag i tio organisationer och företag, kräver socialdemokraterna i riksdagens konstitutionsutskott, KU, att Bildt redogör för vilka uppdrag han har.

– Vi kommer att begära att han kommer in med en redogörelse för de uppdrag som han skulle kunna ha kvar. Hävdar han att han inte har några uppdrag kvar får han i så fall sätta sitt namn under en sådan skrivelse, säger Morgan Johansson, ledamot i KU.

– Sedan, baserat på den skrivelsen, kan vi ta ställning till om vi måste kalla honom igen. För om Ekots uppgifter stämmer har han lämnat oriktiga uppgifter vid det första tillfället, alltså i tisdags när vi pratade med honom.

Tvivlar på sanningshalten
Så sent som i tisdags förhördes alltså Bildt i KU, men Morgan Johansson tvivlar nu på sanningshalten i redogörelsen.

– Då svarade han faktiskt på en direkt fråga att han åtagit sig att, som han sa, klippa alla ekonomiska och andra förbindelser som kan finnas. Han säger också på en rak fråga att han har lämnat alla uppdrag som han har från företag.

Carl Bildt själv förnekar att han skulle ha kvar några andra uppdrag än sådana som går att förena med utrikesministerposten.

Uppdrag för tankesmedja
Men Morgan Johansson anser, att om uppgifterna stämmer, så är de så pass besvärande att de måste redas ut.

– Ett av de uppdrag han haft är det man kallar Center for European reform, som är en tankesmedja som bland annat propagerat för att Gazprom och andra ryska företag ska kunna köpa in sig i europeiska energibolag.

– Det gjorde de under hösten, och det är en direkt koppling till den andra stora frågan vi har hanterat, nämligen Vostok Nafta, och hans engagemang där, och hans ryska kontakter, säger Morgan Johansson, ledamot i KU.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista