Svensk ambassadör oroad över Kosovo

Ryssland kan försena FN-beslutet om Kosovos självständighet. FN:s säkerhetsråd ska ta ställning till framtiden för Kosovo, som vill slita sig loss från Serbien. Men beslutet kan dra ut på tiden och Sveriges FN-ambassadör Anders Lidén i New York är bekymrad.

– Jag är mest oroad för att den inte ska få en lösning. Den situation som föreligger i dag är ohållbar på sikt, där det är det internationella samfundet som tar ansvar för allting som händer i Kosovo, säger Anders Lindén.

”Vi får ett svart hål”
Nyligen lämnade FN-medlaren Martti Ahtisaari sin rapport till säkerhetsrådet där slutsatsen är att självständighet är enda vägen för stabilitet. FN-ambassadören Anders Lidén säger att om befolkningen inte snart får ansvar själv över det som sker i Kosovo kan det bli långsiktiga problem.

– Då får vi liksom ett svart hål i Europa, och det tror jag inte är bra. Om vi inte får en lösning på det är det risk att Kosovo utropar sin självständighet ensidigt och det kan få konsekvenser naturligtvis, i ökad oro, kanske till och med våld.

Serbien har hittills vägrat gå med på självständighet och får stöd av Ryssland, som har vetorätt i FN:s säkerhetsråd. Ryssland har återigen uttryckt motstånd och frågan kan dra ut på tiden.

”Ser snarare en framtid med EU”
Men EU, som också spelar en viktig roll, uttalar förhoppningen att säkerhetsrådet ska ta ansvar så att Kosovo får självständighet. Jag tror att Serbien känner till att det aldrig helt och hållet går att få Kosovo tillbaka, säger FN-ambassadören.

– De krafter i Serbien som vill ett närmande till Europeiska unionen tror jag ser snarare framtiden med Europa och med EU, än med Kosovo.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista