Bush vill förhindra nya dåd i skolan

Uppdaterad 12:00

USA:s president George Bush har begärt en utredning om vad som kan göras för att undvika dödsskjutningar som den i måndags i Virginia.

32 människor sköts till döds av en student med psykiska problem. Ett av uppdragen blir att utreda hur man ska hantera varningssignaler från studenter med psykiska problem.

Varningssignaler
Antalet studenter med sådana problem ökar här i USA. Bush konstaterar att 23-åringen bakom massakern hade djupa problem och att många varningssignaler kom. Den översyn som presidenten nu beslutat om ska också utreda andra frågor som väckts efter dramat.

Höga tjänstemän från hälso - utbildnings och justitiedepartementen ska resa runt i USA och komma med rekommendationer om hur man ska undvika framtida tragedier.

Förbättra psykiatrin
Redan har röster höjts både för att psykiatrin måste förbättras och också för att vapenlagarna skärps. Dödskjutningen i Virginia är en av flera som skett på skolor i landet.

På fredagen var det åtta år sen skottdramat på Columbine higschool och minnesceremonier över hela USA hedrade både de offren och de som dödades på Virginias tekniska universitet.

I USA råder ett slags vakuum nu. Många politiska aktiviteter har ställs in. TV-kanaler har ändrat sina signaturer och sänder hela tiden nyheter om dramat. Samtidigt har familjen till 23-åringen uttalat sin förtvivlan och sagt att de aldrig kunnat föreställa sig att han var kapabel till så mycket våld.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista