Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

IT-konsulter söker sig till staten

Krisen i IT-branschen har fått IT-konsulterna att söka sig till de tryggare statliga myndigheterna för att få jobb, och myndigheterna anställer. Ett exempel är Riksförsäkringsverket som i år har anställt 100 IT-konsulter, men det är inte bara myndigheter och verk som passar på att rekrytera IT-kunnig personal. Även mindre företag på landsbygden kan nu välja och vraka bland jobbansökningar.
– Ja, vi har sett det sista tiden nu. Vi har två tjänster ute nu, en IT-utvecklare och en teknisk chef, och vad det gäller IT-utvecklaren så ser vi att vi får ansökningar från hela landet. Vi har till och med fått ett par från svenskar som sitter i svenska bolag utomlands, i USA, som söker sig hemåt Sverige, säger Anders Thor som är personalchef på Gislaved gummi i Småland. Så folk är beredda att till och med lämna IT-jobb i USA för att det gungar under fötterna i den här branschen? – Jag tror att det är så att man känner att man är osäker där man sitter och då vill man ha arbete hos en annan arbetsgivare i en annan miljö för att därmed bli säkrare. Den alltmer tekniskt avancerade tillverkningen och produktutvecklingen i den småindustritäta Gnosjöregionen har de senaste åren lett till att behovet av kvalificerad personal ökat kraftigt, men jobb på småföretag har inte stått högt i kurs bland högutbildade. Istället är det storstäderna och högskoleorterna som lockat och erbjudit karriär, men nu när både telekom- och IT-bubblan spruckit och storföretag som Ericsson i rask takt gör sig av med civilingenjörer, tekniker och datafolk har bilden förändrats. Idag gäller det att hitta nytt jobb. Tror att det handlar om trendbrott Anders Thor på Gislaved Gummi är inte ensam om att få ansökningar från hela landet. Rekryteringsföretagen har det senaste året märkt ett markant ökat intresse, från bland annat civilingenjörer för jobb på småföretag, och Jan Hultegård som är vd för näringslivsbolaget i Värnamo har noterat att det är betydligt fler sökande till de lediga kvalificerade jobben: – Den totala tillgången utav tekniker ökar och man får fler ansökningar till de jobb som är ute, säger han Jan Hultegård som tror att det handlar om ett trendbrott och att det kommer att betyda mycket för utvecklingen i Värnamotrakten.
Anders Borg, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".