Norge tar krafttag mot växthusgaser

Norge tar täten då det gäller att bekämpa koldioxid-utsläppen i världen. Det var statsminister Jens Stoltenbergs budskap då han öppnade Arbeiderpartiets kongress i Oslo som pågår under helgen.

Den konkreta plan Stoltenberg presenterade inför jublande socialdemokrater är betydligt mer långtgående än både Kyotoavtalet och EU:s politik mot växthusgaserna.

– Vi i Norge måste vara beredda på att ta på oss väsentligt större ansvar för utsläpp än idag. Jag vill därför lägga fram en plan på arbeiderpartiets landsmöte om tre mål för vår klimatpolitik, sa Jens Stoltenberg.

En världsunik plan
En världsunik plan som sannolikt redan i vår blir konkret politik för Norge. Det är partiledaren och statsministern Jens Stoltenberg överraskning till Arbeiderpartiets pågående landsmöte i Oslo.

Oljenationen Norge ska skall till 2012 ha reducerat sina koldioxidutsläpp med tio procent i förhållande till 1990, långt mer än vad Kyotoavtalet påbjuder.

Planen har kallats en kupp
Till 2020 skall utsläppen ha minskats med 30 procent och 2050 skall Norge ta ansvar för att ha minskat världens utsläpp med en mängd motsvarande 100 procent lika med alla norska utsläpp. En kupp har Stoltenbergs plan kallats. Det röda partiet i den rödgröna regeringen blir alltså plötsligt grönare än de två som kallar sig gröna.

Men Sentern och Socialistisk Venstre har snabbt funnit sig och stöder planen, även om det blir diskussioner om hur mycket av nedskärningarna som görs i Norge, till exempel med ny teknologi i olje- och gaskraftverk och på utvinnings-plattformar, och vad som tas via uppköp av utsläppsrätter ute i världen. Dyrt blir det hur som helst.

Alla bör följa efter
Hedersgäst i denna klang- och jubelfest var förre FN-generalsekreteraren Kofi Annan som kallade Stoltenbergs plan nummer ett i världen. Alla bör följa efter.

Med på fredagen var också Gro Harlem Brundtland, förre partiledaren, vars så kallade Brundtland-kommission på FN:s uppdrag för tjugo år sedan var först med idén om utsläpps-avgifter som bindande politik. Hon råkade till på köpet ha födelsedag.

”Driva länderna framåt”
Efter hyllningarna löd frågan till Gro Harlem Brundtland om Göran Perssons vision om det gröna folkhemmet nu är föråldrad och ersatt av de norska socialdemokraterna koldioxidfria Norge.

– Jag tycker alltid det är bra med konkurrens mellan Norge och Sverige. För det kan driva bägge länderna framåt, säger Gro Harlem Brundtland.

Bengt Linderoth
bengt.linderoth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista