Haveriutredning klar nästa vecka

Piloten till det Jas Gripen plan som kraschade i torsdags uppger för Haverikommissionen att uppskjutningen kom helt plötsligt utan att han hade aktiverat utskjutningshandtaget.

Statens Haverikommission utreder om det var anledningen till att planet kraschade. Agne Widholm vid statens haverikommission är utredningschef för olyckan.

– Det är en uppgift som vi har fått från piloten när vi har intervjuat honom att han inte själv upplever att han har skjutit ut sig.

Hur bedömer du det? Kan det ha varit orsaken till att planet kraschade, att något hände och att piloten sköts ut ur planet?

– Ja det kan vara orsaken till att flygplanet havererar, att föraren inte längre sitter kvar.

Jämföra uppgifter
Statens haverikommission har tagit reda på planets svarta låda, kraschminnet, som under dagen kommer att skickas till Arboga för analys. Uppgifterna från lådan ska jämföras med pilotens uppgifter. Enligt Dagens Nyheter gick det väldigt fort. Agne Widholm bedömer pilotens uppgifter som mycket trovärdiga.

– Det är mycket som talar för att den redogörelse som piloten har lämnat är riktig. Den är mycket väl detaljerad. Han har haft väldigt klart för sig när det gäller händelseförloppet.

Vad är det han säger?

– Han säger att han inte på något sätt har påverkat det här utskjutningsförloppet utan det har kommit som en överraskning för honom.

Utskjutningshandtaget sitter mellan låren på piloten och ska vara lätt att komma åt för piloten. Haverikommissionen ska utreda om piloten ändå oavsiktligt kan ha kommit åt handtaget eller om det handlar om något tekniskt fel på planet.

Klar nästa vecka
Enligt haverikommissionen har ingen liknande olycka inträffat tidigare. Nästa vecka ska analysen av kraschminnet vara klar. Statens haverikommission vill i nuläget inte utesluta att det kan ha varit något annat fel på planet.

– Vi vill undvika att låsa oss tidigt i en utredning för en orsak, för att många gånger så försvårar det möjligheten att se andra orsaker. Vi håller fönstret ganska öppet för olika teorier, säger han.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista