Oense om euron.

Delade åsikter om eurosamarbete

Åsikterna går isär i den borgerliga regeringen om hur Sverige påverkas av att inte delta i EU: s eurosamarbete. Finansminister Anders Borg anser att det inte har varit till någon nackdel för Sverige att stå utanför, men utrikesminister Carl Bildt anser att Sverige betalar ett pris, både ekonomiskt och politiskt.

– Sen finns en politisk kostnad som innebär att vi inte fullt ut tillhör kärnan i det europeiska samarbete. Det är ingen tvekan om att den kostnaden finns, sen kan man diskutera hur hög den är, säger Carl Bildt.

Politiskt pris
När det gäller det eventuella politiska priset för att stå utanför euron gör Finansminister Anders Borg en annan värdering än Carl Bildt.

– Så länge ett stort antal länder står utanför, så tycker inte jag att det leder till någon politisk isolering, säger Anders Borg.

Ekonomiska konsekvenser
Även i fråga om de ekonomiska konsekvenserna av att inte ha euron som valuta går de bägge ministerkollegornas bedömningar isär. Intressant nog hänvisar både Carl Bildt och Anders Borg till ekonomiprofessor Lars Calmfors som stöd för sin åsikt. Borg hänvisar till Calmfors utredning inför folkomröstningen.

– På en punkt är det uppenbart att Calmforsutredningen hade mer rätt än vad jag trodde, och det är att den ekonomiska vinsten av valuta unionen för svensk del har det inte varit någon stor kostnad att stå utanför, säger Anders Borg.

– Sen kom det en utredning i slutet på förra året som Lars Calmfors och andra forskare på handelshögskolan hade gjort. Där de tyckte sig se större effekt än vad de hade trott när det gällde handelsutbytet mellan euroländerna ökade snabbare än mellan de länder som inte är med i euron.

– I så fall skulle vi långsiktigt ha både en politisk kostnad och en kostnad i form av mindre välfärd än vad vi kanske annars skulle ha haft, säger Carl Bildt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista