Kommunen får ny kritik i Vetlandafallet

Nu kommer ny kritik mot kommunens agerande i fallet med en flicka i Vetlanda som under flera år levde under mycket svåra omständigheter hos sin far.

Mannen i den familj där flickan nu är fosterhemsplacerad, skriver i ett brev till kommunen att familjen hotats av kommunens tjänstemän efter att de medverkat i ett tv-program om fallet.

Trakasserier och hot
I brevet, som är adresserat till kommunalrådet i Vetlanda Göran Lindell, skriver pappan i familjehemmet att familjen blivit utsatt för såväl trakasserier som hot från kommunen sen det blev känt att flickan intervjuats i SVT: s Uppdrag Granskning.

Bland annat ska man ha blivit kallad till ett möte med en socialsekreterare o under mötet ska en av socialförvaltningens chefer ha kommit in och ställt frågor om vad familjen sagt till journalisten.

Flytta flickan från familjen
Enligt pappan hotade chefen bland annat att flytta flickan från familjen. Också flickans socialsekreterare ska ha försökt få familjen att inte uttala sig vidare för journalister.

Kommunalrådet Göran Lindell, som också är kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda, ser allvarligt på kritiken.

– Det är ju allvarliga anklagelser och det ska naturligtvis granskas extra noga då, men det är det enda jag har att säga nu, säger han.

I brevet kritiseras också socialtjänsten för att ha struntat i flickan sen hon familjehemplacerades i augusti förra året. Flickan kom till familjehemmet, efter att hon hade rymt från sin pappa som under fem års tid våldtagit henne hundratals gånger.

Ska diskuteras på måndag
Dessutom skriver pappan i familjehemmet att han är orolig för både flickan och familjens säkerhet när det gäller hot från flickans biologiska pappa.

Enligt Göran Lindell kommer kritiken att diskuteras på måndag när kommunstyrelsen har ett extra sammanträde. Då ska man också presentera en plan för hur kommunen ska gå vidare i fallet.

– När det gäller sakfrågorna så kommer vi nog att granska både det som finns i brevet och övriga synpunkter och hur vi ska jobba med den granskningen det kommer vi att ge besked om på måndag, säger Göran Lindell.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista