Tyskland vill snabba på EU-förhandlingar

Inför EU:s toppmöte i juni försöker nu ordförandelandet Tysklands förbundskansler Angela Merkel samla alla EU-länder. Merkel vill ha snabbstart för en ny regeringskonferens i juni. Uppgifterna finns i ett brev från Tyskland till alla EU: s regeringar. Ekot har läst brevet.

I brevet skriver Tyskland att en ny regeringskonferens måste komma igång så fort som möjligt efter toppmötet i juni. Uppdraget ska vara mycket begränsat så att EU i slutändan kan få ett nytt fördrag i stället för det som ju Frankrike och Holland röstat nej till i folkomröstningar.

Frågor ställs
Av de frågor som ställs i brevet framgår det tydligt att allt som kan vara stötande för olika grupper ska bort. Brevet talar till och med om att använda andra ord samtidigt som den juridiska innebörden inte förändras.

En fråga lyder till exempel: Vad tycker ni om att slopa de paragrafer som talar om särskilda symboler för EU?

Vad det innebär är att det inte ska stå något i det nya fördraget om att EU ska ha en egen flagga och en egen nationalsång. På samma sätt antyder frågeformuläret tydligt att EU inte ska ha en egen utrikesminister.

Innebär ingenting
I praktiken innebär de här förändringarna ingenting. EU har en flagga. EU har en europahymn och EU har en hög representant som i praktiken är en utrikesminister för EU. På en fråga kommer det att bli ett blankt nej från Sverige.

Det handlar om huruvida EU:s rätt att bestämma ska gälla det sociala området. Att Sverige här säger blankt nej beror på att regeringen enligt uppgift till Ekot uppfattar ett ja till den frågan som ett hot mot de svenska kollektivavtalen.

Sverige lämnar svar i maj
Viktigast i brevet för de som vill ha ett nytt fördrag är att det inte blir nya diskussioner om röstningsreglerna, här handlar det om en viss folkmängd och ett antal länder för att ett förslag ska gå igenom.

I början av maj ska svenska regeringen lämna ett första svar till Tyskland om vad Sveriges åsikt är. Innan dess ska statsminister Fredrik Reinfeldt ha ett möte med socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin eftersom regeringen när det gäller EU:s nya fördrag vill vara helt överens med socialdemokraterna.

Herman Melzer, Berlin
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista