Leijonborg tar lugnt på intern kritik

Folkpartistiska kommun -och landstingspolitiker från hela landet är samlade i Örebro den här helgen. En handfull partidistrikt har hittills föreslagit att partiledaren Lars Leijonborg ska bytas ut vid landsmötet i höst och efter Leijonborgs tal i eftermiddags kom både beröm och kritik mot partiledaren.

Börje Dovestad från Blekinge vill ha en ny partiledare.

– Det var ju väl inövat, men man kan väl säga att man saknade lite inspiration, säger han.

Och vad tyckte du om talet?

– Jag tyckte det var väldigt bra, men tanke på det blåsväder han är i, säger Fredrik Johansson.

Lars Leijonborg ägnade sig inte åt självkritik i sitt tal. Han sa att ingen hade framfört kritik direkt till honom och att han ställer upp och räknar med att sitta kvar som partiordförande.

– De har sin fulla rätt att tycka precis vad de vill i den frågan och jag utgår ifrån att de gör det utifrån omsorg om folkpartiet. Jag respekterar det fullt ut.

Vad är din egen analys? Vad är det som gör att den här kritiken kommer nu?

– Jag tror det beror på att det varit en väldigt exceptionell period. Den här enorma uppmärksamheten kring dataintrånget plus att vi kom i regeringsställning, vilket ju gör att väldigt mycket kraft går åt nu till att leda landet, sätta igång processer.

– Det har varit exceptionella förhållanden och det är det jag tror att en del tycker att vi synts för lite, säger han.

Vad betyder det dåliga valresultatet?

– Det är naturligtvis grundläggande. Hade vi som parti också gått fram. Då hade det varit fler mandat att fördela i förhandlingar. Då tror jag att humöret i de här länen hade varit bättre, säger Lars Leijonborg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".