Våg av nigerianska traffickingoffer

På bara tre år har det kommit 400 nigerianska prostituerade till Oslo. Många av dem är hårt styrda och offer för trafficking. Sverige används som transitland. Det visar P1-programmet Kalibers kartläggning av den nigerianska människohandeln.

Bakom vågen av nigerianska prostituerade står organiserade nätverk som håller tjejerna i schack med hjälp av hot och voodoo-ritualer.

Men polisen har svårt att komma åt nätverken. Öjvind Nordgaren är chef för traffickinggruppen vid Oslopolisen.

– Vi har nigerianska kvinnor som har berättat historier om hallickar som organiserar dem här i Oslo. Men det har inte varit konkret nog hittills, säger han.

Nigerias landsbygd
Nätverken bakom åker runt på Nigerias landsbygd och letar efter unga kvinnor som de lätt kan få med sig till Norge och övriga Europa.

Med falska löften om riktiga jobb så övertygas kvinnorna, men istället är det något helt annat som väntar.

Blessing Helena är en av alla tjejer som satts i prostitution. Hon hamnade i Tyskland där hon tvingades ha sex med 7-8 män om dagen:

– Det här var inte jobbet jag blivit lovad. Men om jag inte skulle göra det så skulle de döda mig, säger Blessing Helena.

Resorna går genom Sverige
Resorna till Norge går oftast genom Sverige. Thomas Ekman på Göteborgspolisens specialenhet mot människohandel, säger att man hittills inte lyckats fånga upp en enda.

– Vi har varit dåliga på att identifiera detta. Sverige är transitland till Norge om åker buss eller bil eller på olika sätt åker genom Sverige, säger han.

Borde ni ha varit bättre?

– Det hade klart varit önskvärt. Men sen är frågan hur kan man profilera ut dem. Vad kan man göra om man ser dem? Det är inte det lättaste, säger han

Marcus Hansson
marcus.hansson@sr.se
Mikael Funke
mikael.funke@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista