Kapplöpning mellan SVT och TV4

Det var en kapplöpning mellan Sveriges Television och TV4 om vem som skulle få sända debatten mellan socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i torsdags kväll.

Båda kanalerna var ytterst angelägna om den direktsända duellen mellan partiledarna Mona Sahlin och Jimmy Åkesson och SVT: s vd Eva Hamilton beklagar att TV4 hann först.

– Vi var ju uppe för den här debatten som ägde rum i torsdags. Där vi hade en sändningstid klar och fixad, men fyran hann en kvart, tjugo minuter före i avtalet med de två partierna, och sånt händer ibland. Men att vi öppnar för den här typen av dueller - självklart.

Vad var det som fick dig att ta det beslutet att öppna för det, även om det nu inte blev så?

– Genom att de stora partierna nu själva säger att de ska ta den här debatten, så finns det ingen anledning att den debatten inte ska tas inom ramen för Sveriges television. I och med valresultatet kom hela den här diskussionen huruvida man ger dem en större legitimitet eller inte genom att släppa in dem.

– Den diskussionen är inte längre relevant, därför att väljarna gav dem legitimitet. Väljarna i 144 kommuner gav Sverigedemokraterna legitimitet i demokratiska val och då kan ju inte journalister eller andra opinionsbildare skapa en helt annan alternativ verklighet av Sverige, säger hon.

Lena Bejerot
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".