Tre efterlysta för ryskt agentmord

I Storbritannien väntas polisen utfärda en efterlysning av tre ryssar, som misstänks för giftmordet på den ryske regimkritikern Alexander Litvinenko i november förra året. Det uppger tidningen Mail on Sunday.

Den omfattande utredningen om hur det gick till när Alexander Litvinenko förgiftades av det radioaktiva ämnet Polonium här i London uppges vara så gott som klar.

Tre personer
Enligt Mail on Sundays uppgifter ska polisen ha informerat ett par personer i kretsen kring änkan efter Alexander Litvinenko, om vad som väntar.

Nämligen - att de tre ryssarna: Andrei Lugovoy, Dimitri Kovtun och Vyacheslav Sokolenko ska åtalas, misstänkta för mord och förgiftning. Om uppgifterna stämmer kommer alltså polisen inom kort också efterlysa männen.

De tre brukar beskrivas som ryska affärsmän. Men de har också tidigare arbetat inom den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB och dess efterföljare, ryska FSB. Där var även Alexander Litvinenko verksam innan han hoppade av, bosatte sig i London och blev en av presidents Putins kritiker.

Var i London
Lugovoy, Kovtun och Sokolenko är väl kända i det här sammanhanget. Det är klarlagt att de var i London flera gånger under den tid då det radioaktiva ämnet spreds mellan personer, på hotell, barer, flygplan och så vidare.

De har till och med hållit presskonferenser hemma i Moskva där de har förnekat all inblandning i mordet.

Uppgifterna kommer just när relationerna beskrivs som tämligen spända mellan Storbritannien och Ryssland. I Moskva önskar myndigheter den avhoppade ryssen Boris Berezovsky utlämnad från Storbritannien.

Vill störta Putin
Han är en av de mest förmögna ryssarna som lever i exil i London, också han en vän till Litvinenko. Nyligen sa han att om inte demokratiska medel räcker för att störta Putin, så kunde han tänka sig en kupp gentemot honom.

Ryssland vill ha Berezovsky utlämnad, Storbritannien förmodligen de tre ryssarna för att eventuellt kunna hålla en rättegång.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista