Tyskarna toppar fetmaligan i Europa

En internationell studie visar att vi blir allt större och tjockare och att Tyskland är det land i Europa som har flest överviktiga. Där planerar nu regeringen ett omfattande kampanj för att vända trenden och därmed avlasta sjukvården.

Kan det bero på den feta tyska maten, eller de stora portionerna, eller att varje tysk i genomsnitt dricker över 100 liter öl per år?

Det tyska köket är rikt på fett
Tre fjärde delar av alla tyska män och över hälften av alla kvinnor klassas i den internationella undersökningen som överviktiga. Tyskarna toppar därmed fetmaligan i Europa.

– Var för just tyskarna är inte kartlagt, säger Gert Minsek, expert på Robert Koch-institutet i Berlin. Men man kan spekulera, säger han.

Det finns en rad faktorer. Det tyska köket är rikt på fett, tyskarna älskar att åka bil. Barn belönas med godis i både skolan och idrottsföreningar, snacks ges som mellanmål och i lågprisbutikerna säljs billiga livsmedel med mycket socker.

– Vi blir större helt enkelt för att vi rör oss mindre och äter fel, säger han.

Sverige hamnar på 22: a plats
I europastudien genomförd av IASO, en oberoende organisation som arbetar mot övervikt, följs Tyskland av Storbritannien, Cypern och Tjeckien. Sverige hamnar på 22: a plats.

I Tyskland har nu hälsoministern Horst Seehofer utlyst en nationell handlingsplan med en upplysningskampanj.

Reklamförbud för sötsaker
Övervikt och fetma ökar riskerna för cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Att få människor att leva sundare hör till en av de största utmaningarna för framtidens sjukvård, säger han.

Men information räcker inte, hävdar specialister som kräver mer drastiska åtgärder.

Läkare vill införa reklamförbud för sötsaker och ohälsosam kost och att livsmedel förses med symboler som visar hur hälsosamt, eller ohälsosamt ett livsmedel är.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista