Miljöpartiet riktar kritik mot terrorövning

I nästa vecka genomför Krisberedskapsmyndigheten en stor övning där man simulerar en terrorattack i Stockholms kollektivtrafik.

Övningen får nu kritik för att den indirekt pekar ut muslimer som terrorister. Oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida:

– Scenariot man använder kommer hos väldigt många att förstärka och skapa en bild om aqtt muslimer är ett hot mot vårt samhälle. Jag tycker inte det är lämpligt att man använder ett sådant scenario.

– Det är väldigt många med muslimsk kulturbakgrund som känner sig otrygga av att på detta sätt bli utpekade och det ökar också diskrimineringen av människor, säger hon.

Bogalandier
I det scenario som Krisberedskapsmyndigheten använder, är det personer som kallas bogalandier som utför en stor terrorattack mot Stockholms lokaltrafik.

Bogalandierna bor i förorter, tillhör en religion som är delad i två inriktningar som strider sinsemellan, och kämpar mot ockupationen av sitt heliga land.

”Spä på fördomar”
Miljöpartiets Yvonne Ruwaida tycker att parallellerna till muslimer och islam är tydliga och säger att övningen kommer att spä på fördomar.

Men Krisberedskapsmyndighetens generaldirektör Ann-Louise Eksborg håller inte med.

– Jag har lite svårt att se det faktiskt. Scenariot är ju uppbyggt av Säpo ihop med andra myndigheter. Det man använt som bakgrund, det är de attacker som har ägt rum till exempel i London.

4000 människor
Men Yvonne Ruwaida tycker inte att det hjälper att säga att scenariot bygger på verkliga händelser.

– Det är ganska enkelt att gömma sig bakom ”det här är ett exempel”. Man måste ändå titta på vad det här scenariot som väldigt många människor, i den här övningen är det 4000 människor, matas med. Vad den bidrar till för åsikter och värderingar, säger hon.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrnd@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".