LKAB anklagar facket för maskning

I gruvan i Malmberget i Gällivare anklagar LKAB facket för maskningsaktioner och har därför avbrutit förhandlingarna om ett lokalt löneavtal.

Enligt LKAB har lastningen av råmalm i flera dagar gått så långsamt att man nu fått stoppa delar av produktionen.

Mats Pettersson, personaldirektör på LKAB.

– Vi har konstaterat att det  är en otillåten stridsåtgärd, en maskningsåtgärd som gjort att råmalmstillförseln inte är på den nivå som behövs för att kunna producera och försörja våra produktionsanläggningar i övrigt, säger han.

Långsamt
Enligt LKAB har lastningen av råmalm i Malmberget gått mycket långsammare än den brukar ända sen i torsdags.

Därför stoppades på söndagen delar av produktionen och LKAB säger att det inte blir några fortsatta förhandlingar om ett nytt löneavtal innan allt går som vanligt igen.

IF Metalls lokala klubb, gruvfyran, som organiserar gruvarbetarna, var mycket missnöjda med det centrala löneavtal som tecknades i slutet av mars.

Tillbakavisas
Men att det skulle handla om maskning kopplat till förhandlingarna om det lokala löneavtalet tillbakavisas av Thomas Nilsson, ordförande för gruvfyran.

– Finns ingen maskning, det är ett felaktigt konstaterande från företagets sida. det man gör det är helt enkelt att vi har blivit utbildade en lång tid att man ska följa säkerhetsarbetet och mina medlemmar har tagit det här på allvar och följer det säkerhetsarbete som man är ålagd att göra, säger han.

Men enligt Mats Pettersson, personaldirektör på LKAB finns ingen annan förklaring än just maskning.

– Förutsättningar som ska finnas de är där. Malmen är där i ottarna och vi har maskinerna tillgängliga. vi har full bemanning. Det är maskning det handlar om, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista