Royal och Sarkozy har skilda synsätt på Frankrikes framtid.

Hård kamp väntas inför andra ronden

En andra valkampanj inleds nu i Frankrike, sedan det blev klart att högermannen Nicolas Sarkozy och socialistpartiets kandidat Ségolène Royal möter varandra i finalen den 6 maj. Det blir åter en duell mellan högern och vänstern i fransk politik.

Den konservative marknadsliberalen Nicolas Sarkozy fick med god marginal flest röster i första valomgången på söndagen. Sent på kvällen gjordes en helt ny opinionsmätning, som pekar på att Sarkozy också i slutfinalen kommer att vinna med bred marginal över socialistkandidaten Ségolène Royal.

Men hon har två veckor på sig att knappa in på avståndet och försöka fånga upp de väljare som på söndagen satsade på någon av de tio andra kandidaterna.

Höger eller vänster
Kampen blir hård framöver, i synnerhet kring den stora grupp som röstade på mittenmannen François Bayrou. Vill de stödja högern eller vänstern?

Nicolas Sarkozy och Ségolène Royal är jämnåriga med lång politisk erfarenhet bakom sig. De har båda varit ministrar i flera omgångar, är flerbarnsföräldrar och skickliga mediadomptörer. Men de står för två helt olika projekt, vilket båda underströk i sina tal på söndagskvällen.

Nicolas Sarkozy sa att väljarna nu har markerat att de vill ha en debatt som går till botten med två olika synsätt och två olika sätt att göra politik. Och Ségolène Royal formulerade sig snarlikt.

– Vi kommer den 6 maj att ha ett val mellan två mycket olika röster, sa hon.

Skärpta argument
Vill fransmännen ha reformer på arbetsmarknaden, en stark polismakt och mjukare transatlantiska relationer till exempel? Eller vill de ha en höjd minimilön, en socialt inriktad politik och en kvinna?

Vi kan väntas oss tv-dueller mellan de två, där de tvingas skärpa sina argument. Valdeltagandet var på söndagen historiskt högt med cirka 85 procent, och temperaturen och tonläget kommer sannolikt att stiga än mer nu.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".