Dementa får sämre vård efter operation

Risken att dö vid lårbensbrott är fyra gånger så hög om man är dement. Det beror på att dementa får sämre vård efter en operation, visar två avhandlingar från Karolinska institutet.

Emma som är 94 år och dement fick efter en operation ligga med en urhoppad ledkula i tio dagar utan att någon förstod att hennes rop på hjälp berodde på smärta.

– Jag tänker på vilken smärta hon hade. Hon skrek, och det är en tuff kvinna som jobbat hårt i hela sitt liv. Hon gnäller inte onödan. Ja, man blir helt knäckt av att prata om det. Så fortgick det i tio dagar, berättar hennes anhöriga Ylva.

Urhoppad ledkula
Det var ledkulan på Ylva Laurens 94-åriga faster som hoppat ur led efter en lårbensoperation.

När en sjuksköterska på demensboendet äntligen tog Ylvas varningar på allvar var det för sent. Fastern blev rullstolsbunden och fallet Lex Maria-anmäldes.

Och en nyligen publicerad doktorsavhandling från Karolinska institutet förklarar varför de dementa får komplikationer efter ett lårbensbrott.

Skickas tillbaka
Efter operation skickas de inte på rehabilitering utan direkt tillbaka till sina demensboende. Där får de inte tillräcklig omvårdnad och hjälp med sjukgymnastik, är Anna-Marie Rydholms Hedmans slutsats i avhandlingen.

– Det finns inget vårdprogram för dem. Utan de bara återvänder till sitt eget boende, utan några extra insatser, oavsett att det kommer in en person med en akut skada som är nyopererad, säger Anna-Marie Rydholms Hedman.

Även inom akutsjukvården får dementa som brutit lårbenet problem.

I en annan studie från Karolinska institutet visar det sig att 40 procent dör inom två år av de som kommer in med svåra förvirringstillstånd mot de som är klara huvudet.

Kognitivt test
Med ett enkelt kognitivt test kan man på ett tidigt stadium urskilja de mest utsatta och rädda patienterna och ge dem extra omsorg, berättar Anita Söderqvist, författare till avhandlingen.

– Det här är en väldigt skör patientgrupp, som behöver ha all vår stöd. Du har ont och är ofta rädd och ligger skrämd i din säng och vet inte ett dugg egentligen om vad som ska hända dig, säger Anita Söderqvist.

Och Yla Lauren blir fortfarande kallsvettig när hon tänker på hur hennes 94-åriga dementa faster låg i tio dagar med uppbrutet lårben utan att någon på demensboendet tog någon notis.

– Vad fruktansvärt utsatt och utlämnad hon måste vara och att hon inte kan vara säker på att hon får den hjälp, det stöd och den vård hon vill ha. Det tycker jag är helt vidrigt faktiskt, säger Ylva Lauren.

Katarina Gunnarsson
katarina.gunnarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista