Ryssar uteblir från finansmöte i London

Inte en enda av de inbokade ministrarna och tjänstemännen från Moskva ställer upp i årets rysk-brittiska investeringsforum i London som pågår under måndagen och tisdagen.

Deltagarlistornas över 2 000 namn har alltid innehållit gräddan av ryska företagsledare, beslutsfattare i ekonomiska frågor och investerare när det årliga Russian Economic Forum hålls i London.

I år är det tioårsjubileum, men det markeras av frånvaro. En rad höga ryska tjänstemän har avbokat i sista stund. Ministrar såväl som företagsledare kommer inte till London, den stad som mer än någon annan i Europa har blivit centrum för ryska investerare.

Londongrad
Här huserar Rysslands rikaste man Roman Abramovitsj oftare än i Moskva. Skämtsamt kallas staden ofta Londongrad för alla de rika ryssar som valt att delvis bosätta sig i staden.

Det är normalt svårt att boka plats på flyget mellan Moskva och London. Men när det ryska investeringsforumet hålls sätts extra flyg in. Förra året var det tio flyg från Moskva.

Men enligt flera ryska tidningar och källor har Kreml uppmanat de sina att avboka.

Markering mot London
Dels handlar det om att markera mot London där Kremls fiende nummer ett, miljardären Boris Berezovskij fått asyl. Han är efterlyst av Ryssland.

Dels är det en markering om att konferenser om ryska investeringar i fortsättningen främst ska ske i Ryssland, närmare bestämt junis planerade investeringskonferens i S:t Petersburg, som också ska bli årlig.

Målet är att den ska ta över Londons roll som magnet för de som är intresserade av ryska investeringar och ekonomi.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista