Astra Zeneca köper bioteknikföretag

Svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca gör en storaffär genom att köpa ett amerikanskt bioteknikföretag, som bland annat tillverkar influensavaccin. Affären är på cirka 100 miljarder kronor.

Det amerikanska företaget heter MedImmune och har 2 500 anställda, framförallt i USA.

Bland storsäljarna finns ett vaccin, som tas som en nässpray för att förhindra influensa, och ett medel mot ett virus som kan drabba spädbarn.

Företaget har 45 forskningsprojekt på gång
Företaget har också cirka 45 olika forskningsprojekt på gång, och just det anses som väldigt viktigt.

Astra Zeneca har nämligen drabbats av ett par bakslag när det gäller medicinsk forskning, och tvingats avbryta stora studier.

Koncernchefen David Brennan sa på måndagen på en telefonkonferens, att det här förstärker företagets möjligheter till tillväxt.

Informationschef Staffan Ternby säger att i och med det här förvärvet ser framtiden nu mycket ljusare ut.

Oroar marknaden
Affären har dock oroat marknaden. Aktien gick ned en del under måndagsförmiddagen.

Samtidigt presenterade företaget sin delårsrapport och redovisar en vinst före skatt på cirka 15 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en förbättring jämfört med samma period förra året, och bättre än analytikerna hade räknat med.

En förklaring är att försäljningen fortsätter öka av magsårsmedlet Nexium och kolesterolsänkaren Crestor, bland annat.

Ska minska personal i Sverige
Astra Zeneca kommer dock som väntat att minska sin personalstyrka. I Sverige handlar det om 1 300 tjänster som ska bort på tre år, 450 av dem redan i år.

Men enligt Astra Zeneca har redan 1 000 personer i Sverige anmält sitt intresse för att sluta med hjälp av avgångsvederlag eller avtalspension, så en del av detta kommer alltså att lösas på frivillig väg.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista