Köper in kläder som görs med billig arbetskraft.

H & M medger låga löner i Bangladesh

Flera stora klädföretag utnyttjar att arbetskraften i Bangladesh är bland den billigaste i världen. Trots att minimilönerna höjdes nyligen räcker lönen ändå inte för de mest nödvändiga utgifterna. Svenska H & M använder sig av leverantörer i Bangladesh, och Katarina Kempe, presskontakt på H & M, medger att lönerna är riktigt låga.

– Minimilönerna i Bangladesh är fortfarande låga. Man dras av en eftersläpning där för det är tolv år sedan minimilönerna höjdes. Det här är någonting som vi tillsammans med andra köpare inom textilsektorn i landet har försökt vara aktiva i den här processen och sätta press på regeringen, säger Katarina Kempe.

– Ganska nyligen reviderades lönerna för första gången på mycket länge. Det är ett steg i rätt riktning men lönerna är fortfarande väldigt låga.

170 kronor i månadslön
Minimilönen för en textilarbetare i Bangladesh är runt motsvarande 170 kronor i månaden. Det är helt enligt lagen, men alldeles för lite för att kunna försörja sig och än mindre för att kunna försörja en hel familj.

Föreningen Fair Trade Center deltar i nätverket Rena kläder som engagerat sig för att förbättra villkoren för de som syr våra kläder och skor.

Krav på levnadslöner
Minna Janusson på Fair Trade Center tycker att företagen som köper kläder från Bangladesh borde sluta gömma sig bakom argumenten om minimilön och inse att minimilönerna inte räcker. Företagen borde istället kräva att textilfabrikerna betalar levnadslöner, säger hon.

– Levnadslöner motsvarar en lön som man kan leva på, som man kan försörja sig själv och sin familj på. Även den lönen är väldigt låg i Bangladesh, den motsvarar bara 320 kronor.

– Som konsumenter i Sverige borde vi kräva att svenska företag som köper från Bangladesh ska betala levnadslöner på de fabriker som de beställer ifrån, säger Minna Janusson.

”Vi är aktiva i frågan”
Katarina Kempe, presskontakt på H & M anser inte att företagen kan kräva mer av leverantörerna än att de följer lagen. Men hon tycker ändå att H & M är aktiv i frågan om arbetarnas villkor, men hon anser inte att företagen kan kräva mer av leverantörerna än att de följer lagen.

– Vi betalar ju inga löner, eftersom det är leverantörernas fabriker. Vi tycker att lagen ska innehålla rimliga löner, för det kan vi kräva av våra leverantörer, att de följer lagen.

Ställer ni någonsin krav på att de ska få bättre löner och bättre villkor?

– Jag tycker att H & M har varit ganska aktiva i den här processen och försökt sätta press på beslutsfattare i Bangladesh för att få upp minimilönerna i lagen. Det är en process som måste fortsätta, arbetet är inte slutfört, men nu har i alla fall ett steg i rätt riktning tagits, säger hon.

Johan-Mathias Sommarström
johan.mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista