Ekochefen om rapporteringen om utrikesminister Carl Bildts uppdrag

Ekot rapporterade i fredags bland annat att utrikesminister Carl Bildt har kvar uppdrag i flera organisationer även nu sedan han blivit utrikesminister. Allt enligt företrädare för organisationerna själva.

Så här lät det:

”Representanter för tio tankesmedjor och företag svarar ja på frågan om Carl Bildt finns kvar på sitt uppdrag även nu sedan han blivit svensk utrikesminister. ”

Carl Bildt har på sin blogg och i ett mail till Ekots ansvarige utgivare begärt ett beriktigande. Han skriver:

”Den lista som publiceras på Ekots hemsida innehåller tio fall där man enligt egen uppgift fått detta besked. I intet enda av dessa fall rör det sig om företag. Ekots allvarliga anklagelse är grundlös och felaktig. ”

Att vi berättar att det fanns företag bland de organisationer som ”svarar ja på frågan om Carl Bildt finns kvar på sitt uppdrag” utgör ingen anklagelse.

Orden ”tankesmedjor och företag” är tvärtom ett försök att på ett så korrekt sätt som möjligt redovisa vilken typ av organisationer det handlar om.

En lista på de här uppdragen och organisationerna publicerades också på Ekots hemsida.

Ekot hänvisade till listan i anslutning till att inslaget sändes.

Vi har alltså inte försökt dölja något. 

Eftersom Carl Bildt har önskat ett beriktigande har vi nu gått igenom vårt material igen och konstaterar återigen att bland de uppdrag som vi räknar upp finns det uppdrag för registrerade företag med.  

Därmed finns det ingen grund för utrikesministerns begäran om beriktigande. Och något sådant kommer heller inte att lämnas.

Cilla Benkö

Chef SR Ekot
Ansvarig utgivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".