Leijonborg redogjorde sina skäl på en presskonferens.

"Jag har inte tillräckligt starkt stöd"

Vid en presskonferens på måndagseftermiddagen berättade folkpartiledaren Lars Leijonborg varför han avgår som partiledare, och inte ställer upp för omval i höst.

– Jag har i dag på förmiddagen talat med ordföranden i folkpartiets valberedning, Lennart Olsson, och sagt till honom att jag inte längre kandiderar som partiordförande vid vårt landsmöte i höst. Och skälet till det är att jag bedömer att jag inte har tillräckligt starkt stöd i partiet för att kunna utöva det ledarskap som behövs, sa Leijonborg.

Bestämde sig på morgonen
Det var på måndagsmorgonen som Lars Leijonborg bestämde sig för att sluta. När han fick beskedet att Stockholms partidistrikt, landets största med en sjättedel av ombuden på landsmötet och till på köpet hans eget, inte längre vill ha honom kvar var saken klar. Även om han skulle kunna ha vunnit en omröstning i partiet senare i höst var skadan redan skedd.

Han var så sent som i helgen på folkpartiets träff för kommunpolitiker i Örebro helt övertygad om att han skulle ställa upp till omval och fortsätta som partiledare.

Tycker inte han är utsliten
Han tycker inte heller i dag att han är utsliten och saknar kraft att leda partiet, trots att han har suttit tio år som partiledare. Leijonborg säger att han tror att han skulle ha blivit vald om han ställt upp i höst.

– Jag är helt övertygad om att det hade inte blivit någon strid. Hade jag ställt upp, hade jag blivit vald, för ingen hade kandiderat emot. Men det räcker inte, man måste känna att man har ett rätt rejält stöd för att vara tillräckligt kraftfull och effektiv i förhandlingar med andra, i den utåtriktade verksamheten när det blåser hårt i debatter och så. När det steget sviktar är det lika bra att ta det här steget.

Lars Leijonborg tror själv att det bristande stödet för honom beror på att partiet förlorade i valet i höstas och att det faktum att han nu varit partiledare i tio år, längre än någon annan partiledare, har fått en del att känna att det är dags för skifte.

Vet inte vad som händer sedan
Folkpartiet kommer nu att välja ny partiledare vid sitt landsmöte i höst, fram till dess sitter Lars Leijonborg kvar som utbildningsminister. Vad som händer därefter har han i dag inget bestämt svar på.

– Till att börja med ägs ju den frågan av min efterträdare, så jag har egentligen ingen kommentar till det. Om jag själv vill har jag egentligen inte heller funderat på, sa Lars Leijonborg.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista