Storaffär ska stärka forskning

På måndagen presenterade Astra Zeneca sin kvartalsrapport. Men mer uppmärksammat blev att läkemedelskoncernen köper det amerikanska bioteknikbolaget MedImmune för över 100 miljarder kronor.

Staffan Ternby, informationschef på Astra Zeneca, menar att köpet gynnar den svenska verksamheten.

– Vi har ju tunt med projekt i långt framskriden forskningsfas här i Sverige just nu. Men på några års sikt så har vi, tror vi, en väldigt stark forskning i Astra Zeneca i Sverige. Och med hjälp av att vi stärker bolaget på det här sättet internationellt så får vi också bättre arbetsro här i Sverige med våra långsiktiga projekt, säger Staffan Ternby.

Kan man se det här som ett bakslag, att ni inte har lyckats de senaste tio femton åren hitta någonting?

– Vi har lyckats hitta väldigt intressanta produkter under senare år, men vi har också misslyckats med de som skulle nå ut på marknaden.

”Astra Zenecas forskning diversifieras”
MedImmune storsäljare är en produkt som behandlar luftvägsinfektioner hos barn, och enligt Staffan Ternby, har bolaget flera andra intressanta produkter på gång. 

Astra Zenecas vd David Brennan sa också under en telefonkonferens att Astra Zenecas forskning nu diversifieras, och att MedImmune passar Astra Zeneca väldigt bra.

Prislappen kritiseras redan
Men prislappen på över 100 miljarder kronor kontant har redan kritiserats för att vara för hög, och på Stockholmsbörsen föll aktien direkt. Det trots att kvartalsrapporten visade att både vinsten och försäljningen ökat. Men Staffan Ternby försvarar köpesumman.

– Det finns inte så många företag av den här typen som går att köpa, som har en fullt utbyggd bioteknologisk verksamhet, allt ifrån tidig forskning, över klinisk forskning, registrering, produktion och marknadsföring. Det är klart att när då möjlighet uppstår att förvärva ett sådant bolag blir vi väldigt intresserade, säger Astra Zenecas informationschef Staffan Ternby.

Och då blir andra också intresserade och prislappen blir hög?

– Så kan det vara till viss del, ja.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista