41-årig svensk inför rätta för terrorbrott

I dag, måndag, ställdes en svensk medborgare som misstänks för terroristbrott inför rätta i Tjeckien. Rättegången handlar om mannen ska utlämnas till USA, vilket USA har begärt. Vid rättegången i dag presenterades en rad uppgifter från USA som låg till grund för ett utlämnande.

I sal 214 i domstolen i Prag har rättegången har rättegången mot svensken pågått under dagen. En tärd, skäggig och påtagligt berörd 41-åring förnekade alla anklagelser.

”Jag är ingen terrorist”
”Jag är inte någon terrorist och jag har ingenting med terrorism att göra”, sa han till rätten, samtidigt som de beväpnade poliserna från Tjeckiens specialstyrka bevakade hans minsta rörelse.

Domaren gick igenom en tjock bunt dokument från USA, som enligt åklagaren bevisar att svensken både byggt upp ett träningsläger för terrorister i USA och försökt locka dit anhängare. Flera personer uppges kunna vittna det här och en man, som av USA ses som ett nyckelvittne, var den som från början pekade ut svensken. Han uppges kunna vittna om initierade kontakter med terrornätverket al-Qaida.

”Vittnena ljuger”
Men svenskens advokat, Omar Svithad, ger inte mycket för bevisningen.

– Vittnena ljuger eftersom de är rädda eller lovas strafflindring, säger han.

Han motsätter sig också en utlämning eftersom det skulle innebära både tortyr och dödsstraff.

Åklagaren hänvisar till polisutredning
Den tjeckiske åklagaren, däremot, säger att bevisen mot svensken håller för att han ska bli utlämnad till USA. Han hänvisar såväl till vittnena som till den polisutredning mot mannen, som gjordes i Sverige 2003. Att det inte blev något åtal i Sverige då berodde, enligt åklagaren, på den slappa svenska lagen.

Vad som skulle hända med svensken om han lämnades ut till USA är oklart. Advokat Omar Svithad är dock övertygad att han riskerar både tortyr och dödsstraff.

Rätten kommer nu att fram till onsdag fundera över sitt beslut. Då meddelas antingen dom eller att man behöver mer information för att kunna ta ett beslut.

Nina Odermalm Schei, Prag
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista