Olofsson vill se över näringsförbudslagen

Lagen om näringsförbud ska ses över, säger näringsminister Maud Olofsson efter Ekots och programmet P4 Extras rapportering om att att kontrollen av personer som har dömts till näringsförbud, och alltså inte får driva affärsverksamhet, inte fungerar som den ska.


Bland annat ska frågan om vilka möjligheter Kronofogdemyndigheten har för att sköta sin övervakning utvärderas, säger näringsministern.

– Den delen måste vi titta på. Det som är viktigt är att vi har en kedja av åtgärder som gör att man inte hamnar mellan myndigheterna eller att vi inte har resurser eller tillräckliga arbetsmetoder för att komma åt dem. Där tycker jag vi får se över hela kedjan för att bli mer effektiva, säger Maud Olofsson.

Dubbelt så många dömda
Antalet personer som dömts till näringsförbud har fördubblats sen år 2001. Bakom ökningen ligger bland annat en medveten satsning från åklagarsidan och Ekobrottsmyndigheten att i mål som gäller ekonomisk brottslighet utdöma näringsförbud som en del av straffet.

Men Kronofogdemyndigheten som har till uppgift att kontrollera att förbudet efterlevs och att de dömda inte fortsätter göra affärer till exempel via bulvaner, menar samtidigt att de resurser och maktmedel som myndigheten har till sitt förfogande inte räcker.

– Vi har i dag ingenting, den som inte vill tala med oss kan lägga på luren utan att det blir någon sanktion och kan stänga dörren utan att vi kan göra så mycket åt det, säger Lars Grimby, kronofogde i Göteborg.

Efterlyser EU-samarbete
Maud Olofsson säger nu att villkoren för tillsynen ska ses över och hon efterlyser också ett större samarbete över gränserna. Som det är nu kan en näringsförbudsdömd i Sverige exempelvis starta ett företag i Danmark och sedan driva verksamheten från det med inriktning på den svenska marknaden.

– Överhuvudtaget behöver vi ha ett mycket mer utvecklat samarbete, inte bara i Norden utan på hela EU-nivån. Vi ser att den europeiska marknaden utvecklas, och då måste vi också se över både lagstiftning och tillämpning av lagstiftning, så att man inte genom att flytta över gränsen eller hittar på andra sofistikerade metoder kan slippa undan lagens långa arm, säger näringsminister Maud Olofsson.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

I samarbete med SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista