Jeltsin blev 76 år gammal.

Rysslands förste president är död

Rysslands förste president Boris Jeltsin har dött i en hjärtattack i Moskva. Han blev 76 år gammal. I de ryska kommentarerna får Jeltsin äran för att infört demokrati och marknadsekonomi i Ryssland.

Slutet på ett totalitärt kommunistiskt system och införandet av demokrati, yttrandefrihet och marknadskrafter. Så sammanfattade Boris Jeltsin själv det viktigaste som hände under hans tid vid makten i en lång tv-intervju för ett år sedan.

Klockan 15.45 på måndagen dog den före detta ryske presidenten och sovjetiske kommunistordföranden i en hjärtattack.

Alla hyllar honom
Bland dem som snabb kondolerade fanns den jämngamle rivalen, Sovjetunionens siste ledare, Michail Gorbatjov. Han liksom andra hyllar Jeltsin för att han gjorde slut på ett totalitärt system och införde demokrati och marknadsekonomi.

Alla hyllar honom, men påpekar också misstagen. Misstagen som ledde till att Boris Nikolajevitsj lämnade presidentposten i förtid nyåret 1999 och banade väg för dagens president Vladimir Putin.

De senaste årens brister i demokratin ville Jeltsin aldrig gå med på. Han gav också fortsatt stöd till sin efterträdare, trots att Putin själv faktiskt beklagat nedmonteringen av Sovjetunionen.

Förlorade folkets förtroende
Jeltsin går till historien som Rysslands förste folkvalde president 1991. Motståndet mot de tolv kommunistiska kuppmakarna i parlamentets Vita hus, stridsvagnarna som rullade in i Moskva och bilderna på Jeltsin stående på en av dem blev historiska, liksom den då den siste sovjetiske ledaren Michail Gorbatjovs tvingades avgå.

Men i privatiseringens rövarekonomi förlorade Jeltsin folkets förtroende. Hans hjärtproblem med stor operation 1996 och hans tilltagande alkoholism blev hans fall.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista