Insidermisstänktas tillgångar säkras

Kronofogdemyndigheten arbetar just nu på att säkra tillgångar tillhörande två av de misstänka personerna i den insiderhärvan som rullas upp av Ekobrottsmyndigheten. Det handlar om bilar, fastigheter och liknande.

Från att ha haft stora tillgångar som kommer den, sedan i förra veckan släppte Ceviananställde, att få leva på motsvarande 4 000 kronor i månaden samt hyra, säger Stefan Lind, kronokommissarie på specialindrivningsenheten på Kronofogden.

– Vi har säkrat pengar på Handelsbanken, motsvarande 1 974 000. Vi har tagit hand om aktier på ett VPC- konto, 5 000 stycken. Vi har kvarstadsbelagt en Mercedes Benz, och en bostadsrätt med ett övervärde på två miljoner kronor, säger kronokommissarie Stefan Lind.

Vill säkra tillgångar värda stora belopp
I fredags eftermiddag inledde Kronofogdemyndigheten arbetet med att hitta och säkra tillgångar motsvarande de belopp som åklagarna i fallet yrkat på, när det rör de båda misstänkta.

Vad det gäller den tidigare anställde på riskkapitalbolaget Cevian vill åklagaren att tillgångar på nästan 25 miljoner kronor säkras, och i den andre mannens fall på motsvarande drygt 35 miljoner kronor.

Men att döma av det som Kronofogden hittills har hittat, kan det bli svårt att få ihop till de här stora summorna, säger Stefan Lind på Kronofogden.

– Som det ser ut nu så ser det tufft ut att komma upp till de här beloppen som finns. Sedan vet jag inte alls om det finns mer utomlands, vad åklagaren kommer att hitta där.

Kommer ni att gå vidare och leta utomlands?

– Den möjligheten finns, om vi får indikationer på att det är ytterligare verkställighet, förutom det som åklagaren har säkrat.

Har ni fått några sådana indikationer från åklagaren?

– Inte i dagsläget, säger Stefan Lind på Kronofogden.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".