Oberoende utredare granskar Vetlanda

Socialchefen i Vetlanda och två ledande politiker tvingas nu tillfälligt kliva av sina uppdrag under tiden som en oberoende utredning granskar fallet Louise. Det är en ovanlig åtgärd, men nödvändig, säger kommunalrådet Göran Lindell.

– Vi i kommunstyrelsen har gjort den bedömningen att under den tid som utredningen pågår, och för att säkerställa och inte minst visa att utredningen ska få jobba i fred, bör inte de som har varit närmast inblandade i ärendet på ansvarssidan vara med, sa Göran Lindell på en presskonferens på måndagen.

Efter fallet med flickan som under flera år tvingades bo kvar hos sin pappa som utsatte henne för en lång rad övergrepp, utan att kommunen ingrep, har kommunstyrelsen nu beslutat att en oberoende utredare ska granska socialförvaltningens verksamhet.

Kvalitetssäkra verksamheten
Enligt kommunen är syftet både att klargöra ansvarsfrågan och, som man kallar det, kvalitetssäkra verksamheten, det vill säga se till att det inte kan hända igen.

Under tiden som utredaren arbetar får alltså ytterligare tre personer stiga åt sidan. Socialchefen Ola Götesson får andra arbetsuppgifter inom kommunen samtidigt som ordföranden respektive vice ordföranden i socialnämnden Ingemar Sturesson och Ejlon Johansson avbryter sina politiska uppdrag.

Redan tidigare har ju sektionschefen Boo Hedbrandt lämnat sina uppgifter.

Förtroendekris för kommunen
Åtgärden är mycket ovanlig, men hela fallet har skapat en förtroendekris för Vetlanda kommun. Samtidigt gör Göran Lindell klart att det inte på något sätt är klart vad som sker efter utredningen.

– Vi tar inte ställning till någons ansvar eller eventuella fel eller annat i dag utan vi kräver att vi har ordentliga fakta på bordet innan dess och det måste ta en tid att få dem, säger han.

Hur pressad är kommunen att gå till botten med vem som bär ansvaret?

– Kommunen är enligt mitt sätt att se det synnerligen pressad att visa att vi verkligen har gått till botten med detta och också att hitta en strategi hur vi går framåt och att vi kan återvinna den stolthet som vi har förlorat i stor utsträckning under de senaste två veckorna.

Daniel Rundqvist, Ekot
daniel.rundqvist@sr.se

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".