Omstridda hundar.

"Problemet handlar snarare om ägarna"

Flera hyresvärdar förbjuder sina hyresgäster att ha kamphundar i sina lägenheter. Linn Stråhle är 23 år och bor i Göteborg. Hon gick miste om en lägenhet när hyresvärden bad henne beskriva sin hund.

– Han är en blandras av okänd härkomst och han ser i folks ögon ut som en pitbull. Då sa hon bara att jag inte skulle få lägenheten på grund av att min hund anses som en kamphund, berättar Linn Stråhle.

Susanna Skogsberg är förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Hon tycker att det är viktigt att ta folks oro för kamphundar på allvar, men enligt henne är det osäkert om bostadsbolagen verkligen kan förbjuda hyresgäster att ha sådana här hundar.

– I hyreslagen står det att hyresgäster inte får störa och att man ska iaktta ordning, sundhet och gott skick. Det kan man faktiskt göra även om man har en kamphund - om man sköter den.

Istället för att bostadsbolagen inför regler kring kamphundar tycker hon att kommunen borde ta ansvaret.

Karin Granath jobbar på miljöförvaltningen i Stockholms kommun. Hon tycker att problemet snarare handlar om djurägarna än vilken ras hunden har.

– I princip kan ju vilken hund som helst i orätta händer bli farlig för allmänheten.

Och hon är nöjd med bestämmelserna.

– De regler som finns är bra och om man kan följa upp dem, så det här är mycket en polisfråga, säger Karin Granath på miljöförvaltningen i Stockholms kommun.

Tove Persson, P3 Nyheter
tove.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista