Mp kritiska till ökat arbetsgivaransvar

Miljöpartiet vänder sig mot regeringens planer på att arbetsgivarna ska ta större ansvar för sjukskrivningarna. Nästa vecka ska miljöpartiet förhandla med regeringen och vänsterpartiet om innehållet i budgeten.
Miljöpartiets riksdagsgrupp är kritisk till regeringens planer på hur arbetsgivarna ska ta ett större ansvar för kostnaderna för sjukskrivningarna. Alternativ till arbetsgivaransvar Miljöpartiets budgetförhandlare Ywonne Ruwaida säger till Ekot att miljöpartiet är mot en förlängd sjuklöneperiod. Men att arbetsgivarna ska ta större ansvar på andra sätt. Hur har miljöpartiet inte några färdiga förslag till ännu. Tveksamt miljöparti Mona Jönsson, som är miljöpartisternas nya ledamot i socialförsäkringsutskottet i riksdagen, säger till Ekot att hon själv är tveksam till fördelarna med regeringens överväganden att införa en längre sjuklöneperiod. Alltså att arbetsgivarna själva skulle betala sjukersättningen till sina anställda under en längre period än idag, i utbyte mot sänkt arbetsgivaravgift. Språkröret Peter Eriksson säger att det kan vara rimligt att arbetsgivarna tar ett större ansvar. Men är inte så säker på att det ska gå till så som regeringen diskuterar i budgetförslaget. Flera argument emot Även regeringens andra samarbetsparti, vänsterpartiet, är kritiskt till idéerna om förlängd sjuklöneperiod. Argumenten mot är: dels att arbetsgivarna, med de här reglerna, skulle tveka att anställa svaga personer. Dels att om arbetsgivarna ska ta över en stor del av sjukförsäkringen för de långtidssjukskrivna från staten, är frågan om man kan säga att sjukförsäkringen är generell. Kräver större ansträngning Regeringens motiv är att om arbetsgivarna direkt tjänar själva på att sjukfrånvaron minskar, så kommer de att anstränga sig mer. Finns redan alternativ I budgetförslaget står det att regeringen överväger olika alternativ: ett att enbart de offentliga arbetsgivna skulle ha en förlängd sjuklöneperiod, ett annat att modellen skulle genomföras på hela arbetsmarknaden. Där arbetsgivaren skulle ta ett större ansvar för kostnaderna ju längre sjukskrivningen varar i utbyte mot sänkta arbetsgivaravgifter. Kommun-och landstingsförbunden har redan gjort tummen ner. Svenskt näringsliv är kritiskt. De borgerliga partierna väntar på besked om vad regeringen vill och är avvaktande skeptiska.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".