Risk för humanitär katastrof i Somalia

FN varnar för en humanitär katastrof i Somalia om inte striderna där avtar. En tredjedel av huvudstaden Mogadishus befolkning är på flykt, samtidigt som striderna gör det omöjligt för hjälp att nå fram.

Minst 267 personer har dödats i de senaste dagarnas hårda strider och Mogadishus enda fungerande sjukhus är överfullt.

Sjukhuset kan inte längre ta emot skadade
Personalen har satt upp tält i sjukhusets trädgård, men har inte längre möjlighet att ta emot skadade. Sårade ligger direkt på marken utanför sjukhuset, och läkarna vädjar om internationell hjälp.

De pågående striderna startade i mitten av förra veckan då regeringsstyrkor, med uppbackning av etiopiska trupper, inledde en offensiv mot islamistisk milis och lokala krigsherrar.

De stridande parterna bombarderar varandra med granater och många civila uppges ha dödats när bostadshus träffats.

350 000 människor har enligt FN redan flytt undan striderna, och vissa delar av huvudstaden är helt övergivna.

Regeringen är helt beroende av stöd från Etiopien
Den svaga regeringen är helt beroende av stöd från Etiopien och av de trupper som i december drev bort den koalition av islamistiska grupper som tidigare styrde stora delar av landet.

Islamisterna tycks nu ha lyckats samla sig igen och får stöd av klaner och krigsherrar som motsätter sig den etiopiska närvaron.

Afrikanska unionen lovade i början av året att skicka 8 000 soldater för att stabilisera Somalia. Hittills har dock bara 1 500 soldater kommit, och de har ingen kapacitet att hålla de stridande parterna isär.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista