Många missnöjda med ny arbetstidslag

Den nya arbetstidslagen har gällt i snart fyra månader. Men trots att lagen skulle förbättra arbetsförhållandena för de anställda är det många som är missnöjda över sina nya arbetstider.

Katrin Andersson är sjuksköterska på universitetssjukhuset i Umeå. Hon tycker att hon har fått mindre möjlighet att påverka sina arbetstider.

– Om jag fick bestämma så skulle jag vilja jobba intensivt under en period och sedan vara lite längre ledig. Det skulle ju kännas bra för mig personligen och passa min familj mycket bättre, men det kan jag ju inte göra nu. Nu säger ju arbetstidslagen stopp och det påverkar mig negativt, säger hon.

Elva timmars dygnsvila
Enligt den nya arbetstidslagen ska det vara elva timmars dygnsvila mellan arbetspassen och maximalt 48 timmars sammanlagd arbetstid i veckan.

Det är framförallt skiftarbete som berörs, inte minst i vården. Från industrin hörs inte samma missnöje som från vården.

Ingemar Göransson, utredare på LO, säger att det inom industrin finns en större vana att förhandla och skapa lösningar.

Scheman fick läggas om
Katrin Andersson tar hand om för tidigt födda barn. Det var inte alla avdelningar på sjukhuset som la om sina scheman redan i januari, men så gjorde man på Katrins arbetsplats.

Men hennes erfarenheter av det nya är mest negativa. Arbetspassen blir visserligen kortare, men antalet arbetspass blir också fler per månad och mer utspridda.

Katrin tycker att hon inte har samma möjligheter som tidigare att jobba över och slutföra det hon håller på med i slutet av arbetsdagen.

Känner stress för övertiden
– Det kan ha kommit ett nytt barn sent så att jag måste göra ordning min inskrivningsinläggning och sådana saker som jag måste göra innan jag går hem. Då känner jag en stress av att jag jobbar på övertid som inte arbetsgivaren vill.

De nya reglerna kräver ofta mer personal. En del landsting har avsatt extra pengar för det. Det gäller till exempel Västerbotten och Sörmland, medan Stockholms läns landsting försöker lösa omställningen inom befintliga ramar.

Från TCO:s och LO:s sida försvarar man den nya lagen.

– Vi behöver den för de anställdas hälsa, trots att den innebär mindre flexibilitet, säger Mats Essemyr, utredare på TCO.

Det finns fördelar
Ulla Olofsson, utvecklingsledare vid landstinget i Västerbotten, förstår att många anställda är frustrerade över de nya arbetstiderna, men hon framhåller också fördelar med den nya arbetstidslagen.

- Jag var i Danmark förra året och intervjuade sjukvårdspersonal där. Jag berättade om hur vi jobbade här med sen kväll, tidig morgon och några andra varianter. Och då sa de att ”det slutade vi med för flera år sedan för vi var inte annat än trötta. Nu jobbar vi kvällsveckor och dagveckor och tycker det är mycket bättre även om vi tyckte att det var vedervärdigt från början”.

Sjuksköterskan Katrin Andersson är tveksam inför det argumentet.

– Efter fyra månader har inte jag känt någon större skillnad i att man ska vara mer utvilad, säger hon.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

I samarbete med SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista