Uppsagda tjänstemän får ofta nytt jobb

Allt fler av de tjänstemän som sägs upp får nya arbeten och allt oftare är det fasta jobb. Det visar statistik från Trygghetsrådet under årets första kvartal.

Gun-Britt Ohlsson i Malmö är en av dem som fått nytt arbete med stöd av trygghetsrådet.

– När jag fick det jobb som jag har i dag blev jag väldigt upprymd, säger hon.

Du har alltså fått en fast anställning 63 år gammal. Men det verkar faktiskt som om dina kunskaper har varit ganska eftertraktade på arbetsmarknaden?

– Ja, så är det faktiskt. Samma dag som jag var på den sista anställningsintervjun ringde man från en revisionsbyrå i Lund och ville att jag skulle komma dit och arbeta i fem månader. De hade fått mitt namn via Arbetsförmedlingen.

Fick flera erbjudanden
Gun-Britt Ohlsson har nu ett fast jobb som ekonomiassistent på en inredningsfirma, och hon har också fått flera andra jobberbjudanden.

Själv trodde hon att det skulle bli pension och inte nytt jobb för hennes del eftersom hon var 62 år när hon blev av med sitt tidigare arbete.

Trygghetsrådet, som ägs av Svenskt Näringsliv och PTK, hjälper tjänstemän som sägs upp från ett företag att hitta nya arbeten.

Trendbrott
Statistiken för det första kvartalet i år visar på ett litet trendbrott. Allt fler får fasta jobb och andelen har stigit till 66 procent i år jämfört med 58 procent samma period förra året.

Carl-Gustaf Leinar, vd för Trygghetsrådet, menar att den största förklaringen är att det är högtryck på arbetsmarknaden.

– Jag tror att högkonjunkturen börjar få fullt utslag på arbetsmarknaden. Företagen måste anpassa sina villkor till vad de arbetssökande vill ha och de allra flesta vill ha ett fast jobb. Därför ser vi att det ökar, säger han.

Färre vill starta eget
Statistiken visar däremot att det är allt färre av de tjänstemän som sägs upp som väljer att starta egna företag eller studera. Carl-Gustaf Leinar tror att det beror på de flesta helt enkelt föredrar ett fast arbete.

– Vår bedömning är att den goda arbetsmarknaden gör att om man går och funderar på att starta eget eller studera så väljer man det alternativet i stället eftersom det finns så pass gott om jobb, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista