EU:s relation till Ryssland allt kyligare

Relationerna mellan EU och Ryssland blir allt kyligare. Den långvariga konflikten mellan Ryssland och Polen om den polska köttexporten kunde inte lösas vid ett möte i helgen och förhandlingarna om ett samarbetsavtal som skulle startat redan i höstas ligger kvar på is.

EU:s utrikesministrar sa vid sitt möte i Luxemburg på måndagen att de fortfarande hoppas att lösa konflikten mellan Polen och Ryssland före nästa toppmöte mellan EU och Ryssland om fyra veckor.

Men det ser mörkt ut. Ryssland fortsätter sin nu 16 månader långa blockad mot polskt kött trots EU-kommissionens hårda påtryckningar.

Polen blockerar förhandlingar
Så länge blockaden fortsätter, fortsätter också Polen att blockera förhandlingarna om ett samarbetsavtal mellan EU och Ryssland. EU vill starta de förhandlingarna vid nästa toppmöte mellan EU och Ryssland som äger rum den 18 maj.

Men trots utrikesministrarnas hoppfulla uttalande så har EU skruvat ned förhoppningarna. Toppmötet resulterar sannolikt bara i ett gemensamt uttalande om avsikten att förhandla om frågor som rör energi, handel, ekonomiskt samarbete och mänskliga rättigheter.

Nästa toppmöte mellan EU och Ryssland kan med andra ord sluta lika snöpligt som det förra då samarbetsförhandlingarna måste ställas in.

Fler frågor stör relationerna
Det är fler frågor än det polska köttet som stör relationerna. EU stödjer FN:s plan om självständighet för Kosovo men Ryssland säger nej. Moskva protesterar också mot USA:s planer på att sätta upp missilförsvarssystem i Polen och Tjeckien.

EU slår ned på brister i de mänskliga rättigheterna i Ryssland. Misstänksamheten är ömsesidig, och EU:s handelskommissionär Peter Mandelson kallar nu relationerna med Ryssland de sämsta sedan kalla kriget.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista