Krav på ny utredning av tyskt terrormord

30 år efter mordet på den tyske riksåklagaren Siegfrid Buback kräver nu tyska politiker att mordet utreds på nytt. Nya uppgifter tyder på att fel person dömdes och att säkerhetspolisen undanhållit information om RAF-terroristerna.

Det var den sjunde april 1977 som statsåklagaren Siegfrid Buback, hans chaufför och en medarbetare mördades på väg till arbetet i Karlsruhe.

Vid ett rödljus körde två män på en motorcykel upp bredvid och avlossade flera skott med ett gevär. Tre personer, alla medlemmar i terrororganisationen RAF, dömdes, men vem som höll i vapnet förblev oklart.

Aktuellt efter nådeansökan
Mordet för 30 år sedan har blivit aktuellt på nytt efter att en av dem som dömdes för delaktighet, Christian Klaar, har ansökt om nåd.

Nådeansökan har utlöst en kraftig debatt i Tyskland och sonen till den mördade Buback har krävt att få veta vem som höll i geväret för att kunna acceptera att Klaar släpps fri.

I det senaste numret av tidskiften Der Spiegel pekas nu en RAF-terrorist ut som aldrig förekom i mordutredningen.

Besvärande för säkerhetspolisen
De nya uppgifterna är besvärande för den tyska säkerhetspolisen, som enligt artikeln kände till vem som höll i vapnet redan i början av 80-talet, men undanhöll informationen.

Inrikesministern Wolfgang Schauble har nu beordrat myndigheten att gå igenom alla handlingar. Om uppgifterna stämmer, har de anhöriga väntat på ett svar helt i onödan och en av de tre dömda, dock inte Klaar, har dömts på felaktiga grunder.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista