Fusk med utdrag ur brottsregistret

Allt fler arbetsplatser kräver utdrag från brottsregistret när man ska anställa folk, enligt rikspolisstyrelsen. Samtidigt kan den som tvingas visa upp sitt straffregister när man söker jobb enkelt fuska med uppgifterna, om det inte är yrken där lagen kräver att få veta bakgrunden på den som söker jobbet.

– Det är en helt klart en trend som vi kan se. Jag tror att det är fler och fler arbetsgivare som väljer att lägga in också den här delen i samband med rekrytering, säger Sven-Olof Hansson på rikspolisen i Kiruna.

Antalet begärda utdrag ur brottsregistret har mer än fördubblats sedan 2002 och ligger i dag på drygt 85 000 utdrag om året. Det är allt från personer som själva vill veta vad som har skrivits om dem till arbetsplatser som enligt lag har rätt att få ut uppgifter på den man anställer, det gäller till exempel inom barnomsorgen och skolan.

Långt ifrån alla arbetsgivare kan alltså få ut uppgifter från brottsregistret. Därför har det blivit mycket vanligare att arbetsgivare istället uppmanar den som söker jobbet att begära ut uppgifterna från registret.

Men det är ingen säkerhet för att få veta bakgrunden på den man anställer, för det är enkelt att fuska för den som har begått brott, säger Sven-Olof Hansson.

– När utdraget kommer hem till dem så kan de plocka bort bitar. De behåller försättsbladet och kastar bort de efterföljande bladen. Det framgår inte av det första bladet hur många sidor det här utdraget ska innehålla.

En arbetsgivare kan alltså anställa någon som är till exempel en grov brottsling?

– Ja, så är det.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista