Riskerade fängelse men frikändes.

Direktör frias för miljöbrott i Indonesien

I Indonesien har Richard Ness, amerikanske direktör för ett multinationellt bolag, frikänts från anklagelser om att hans företag orsakat omfattande miljöföroreningar. Rättegången har följts med stort intresse både av miljöaktivister och internationella investerare.

Den 57-årige amerikanske direktören Richard Ness visste in i det sista inte om han skulle kastas i fängelse i upp till tio år och få böta miljonbelopp.

Men på tisdagen kom domen, efter 20 månaders rättegång, och den indonesiska domstolen friade Ness från alla anklagelser om att hans företag skulle ha dumpat gifter i havet nära ön Sulawesi.

Applåder och ilska
Anhängare applåderade beslutet i rättssalen, medan miljöaktivister reagerade med besvikelse och ilska.

Richard Ness var lokal chef för Newmont, världens största guldproducent, som drev en gruva i Indonesien i åtta år. Miljöaktivister säger att företaget dumpade avfallsprodukter i vattnet, och att det orsakat allvarliga hälsoproblem hos lokalbefolkningen, däribland hudsjukdomar, tumörer, yrsel och andningssvårigheter. En rapport från lokal polis visade höga nivåer av arsenik och kvicksilver. 

Inom normala gränser
Men vid rättegången kunde åklagarna bara uppvisa några enstaka lokalinvånare som sa att de drabbats av klåda.  Och en rapport från Världshälsoorganisationen visade att nivåerna av arsenik och kvicksilver låg inom normala gränser.

Förutom de miljömässiga aspekterna har rättegången också setts som en mätare på attityderna mot utländska företag i Indonesien, och dagens dom väntas lugna multinationella företag med investeringar där.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista