Telia Soneras vinst mindre än väntat

Teleoperatören Telia Sonera gjorde en vinst före skatt på 5,9 miljarder för årets första kvartal. Det är fyra miljoner bättre än motsvarande period för ett år sen, men det var mindre än förväntat. Nu måste företagets kostnader minska ytterligare.

– Vi har ett liten dipp i marginalen inom den traditionella verksamheten, inom bredband i Sverige. Och det måste vi komma till rätta med genom att ta i mer, och vidta ytterliga åtgärder utöver de existerande programmen, säger Anders Igel, som är vd för Telia Sonera.

Kostnaderna måste minska
”Ytterligare åtgärder” innebär att kostnaderna måste minska inom de traditionella verksamheterna, som fast telefoni, datakommunikation och isdn och helhetslösningar för data- och it-trafik.

Hur effektiviseringarna ska göras har företaget ännu inte presenterat.

Telia Sonera har redan genomfört en omorganisation, och i det besparingsprogram som pågår ska ytterligare 1,4 miljarder sparas på den svenska verksamheten i år och nio miljoner i Finland.

Omställningen från fast telefoni till bredbandstjänster, ip-telefoni och ip-tv är kostsam.

Omsättningen minskat på bredbandssidan
På bredbandssidan har omsättningen minskat jämfört med första kvartalet i fjol. Och nu måste kostnaderna anpassas, säger Anders Igel.

– Genom att anpassa vår kostnadsstruktur till den verkligheten och istället se till att vi ersätter de intäkterna gradvis med nya intäkter från det som har framtiden för sig, alltså bredbandsverksamheten, tv, internet, telefoni över bredband.

Mobilsidan ökade med fyra procent under första kvartalet, och de svenska och finska marknaderna var särskilt starka. Samtidigt är den fasta telefonins dagar räknade.

– Den fasta telefonin har gått ned, och det är ju inget nytt. Det har den gjort hela tiden och kommer att fortsätta göra. I själva verket kommer den att fortsätta gå ned tills den är helt borta inom tio år. Det är en konstant resa som vi måste anpassa oss till, och som vi också håller på med varje dag, säger Anders Igel, vd för Telia Sonera.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista