Ljus framtid för svenska småföretag

Landets småföretag går bättre än någonsin tidigare. Det här visar den senaste småföretagarbarometern från Swedbank och Företagarna. Men samtidigt hopar sig nya allt mörkare moln, en skriande brist på arbetskraft i vissa branscher.

– Inom till exempel byggsektorn och tillverkningsindustrin, så är det ett klart tillväxthinder nu. Det blir svårt för dem att växa ännu mer, eftersom man inte hittar arbetskraft, säger Johan Kreichbergs, som är chefekonom på Företagarna.

Hur svår är den här bristen att få tag på rätt arbetskraft?

– Vi har inte sett sådana här höga tal sedan 2000, och då var det historisk högt då. Så det här är verkligen exceptionellt.

Vad kan det här leda till?

– Det kan framför allt leda till att lönerna börjar växa i en takt som vi inte sett på väldigt många år. Det är ju en inflationsrisk.

Ljus bild för landets småföretag
Bristen på arbetskraft är just nu den största hämskon när det gäller tillväxten. Men företagarbarometern, som frågat småföretag med upp till 49 anställda, ger annars en ljus bild av läget för landets småföretag.

Högkonjunkturen är stark, och väntas fortsätta att tuffa på, och lönsamheten slår just nu nya rekord.

De goda tiderna gör också att många småföretag ser möjligheten att höja sina priser, men det kan också bidra till att inflationen tar fart, säger Cecilia Hermansson, prognoschef på Swedbank.

– Ja, drygt hälften av småföretagen ser möjligheter att höja sina försäljningspriser. Och vi har inte sett så höga andelar tidigare, under de senaste åren i alla fall. Det kan ju då ge signaler till till exempel riksbanken att det här skulle kunna innebära på lite sikt att även inflationen i konsumentledet kan komma att stiga något.

Vilka är det som sitter och funderar på om de ska höja priserna?

– Det är inom byggsektorn, även hotell och restaurang ser sådana möjligheter. Men också tillverkningsindustrin och uppdragsverksamhet, säger Cecilia Hermansson, prognoschef vid Swedbank.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".