Misstankar om rasistmotiv bakom krypskyttsmord

I USA finns det nu misstankar om att den seriemördare som hemsöker trakterna kring Washington har rasistiska motiv. Tidigare har sju personer skjutits ihjäl och två skadats. På fredagen sköts ytterligare en man ihjäl när han stod och tankade sin bil i Fredricksburg söder om Washington. Och de flesta av offren tillhör olika minoritetsgrupper.
Det är nu bekräftat att det senaste mordet också var seriemördarens verk. Den kriminaltekniska utredningen visar att samma typ av vapen använts. Och mönstret stämmer överens. Ett enda dödligt skott, en bensinstation omgiven av buskage där man tror att krypskytten gömde sig och tillgång till snabba flyktvägar i närheten. Polisen spärrade av den åttafiliga motorvägen Interstate 95 under flera timmar i jakten på en vit skåpbil som vittnen sade sig ha sett. ”Luktar rasism” I den desperata jakten på mönster i morden förekommer många teorier och spekulationer. En före detta FBI-agent med erfarenhet av terroristbekämpning sade att det luktar rasism, eftersom en majoritet av offren tillhörde etniska minoriteter – svarta, latinamerikaner och en indier. De vita är i minoritet och ett av de vita offren hade kunnat förväxlas med en latinamerikan eftersom han var mörkhårig och ägnade sig åt gräsklippning, ett typiskt invandraryrke. En psykolog som studerat seriemördare tog fram en karta och visade hur brottsplatsernas geografiska placering formade en triangel. Tidigare erfarenheter, hävdade psykologen, säger att mördaren bor i närheten av triangelns södra spets. Vapenkontroll känslig fråga Men trots att prickskytten påverkar vardagen för samtliga kongresspolitiker i Washington, och deras barn, så har debatten om skärpta vapenlagar inte tagit fart inför höstens kongressval. Många demokrater är fortfarande övertygade om att presidentkandidaten Al Gore förlorade i delstater som Tennessee, West Viginia och Arkansas just på grund av att väljarna var rädda att han skulle inskränka deras frihet att bära vapen. Undantaget är delstaten Maryland norr om Washington, där flera av seriemördarens offer dödats. I Marylands guvernörsval tror bedömare att vapenkontroll kan hjälpa demokraternas kandidat, Kathleen Kennedy Townshend, en mångårig förkämpe för skärpta vapenlagar. Kathleen Kennedy Townshend är brorsdotter till den mördade presidenten John F Kennedy, och dotter till Robert Kennedy, som mördades 1968.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".