"Storbritannien vill hindra mututredning"

Storbritannien påstås ha försökt sabotera arbetet för OECD:s speciella enhet mot mutor. Enligt tidningen The Guardian ska Storbritannien ha försökt bli av med chefen för avdelningen. Anledningen skulle vara att han lagt sig i beslutet att lägga ner en polisutredning om en påstådd mutaffär som rymmer uppgifter om både mutor till prinsar och lyxiga shoppingresor.

Under två och ett halvt år pågick den brittiska polisutredningen om eventuell korruption i samband med en vapenaffär mellan Boforsägaren BAE och Saudiarabien.

Affären handlar om drygt 70 stridsflygplan och är i ett första skede värd 135 miljarder kronor, men som på sikt kan ge britterna ännu mer pengar.

Anklagelserna mot BAE handlade om påstådda miljonmutor till saudiska prinsar och exklusiva shoppingresor, där en specialchartrad jumbojet ska ha flugit hem lyxvarorna.

Kritiserat beslut
Men utredningen i Storbritannien lades ner i december med hänsyn till, som det sades, nationella intressen.

Beslutet kritiserades av flera brittiska medier, och en organisation som alltså inte har släppt misstankarna är västliga industriländernas samarbetsorgan OECD. Chefen för avdelning mot mutor, Mark Pieth, sa nyligen att OECD ska undersöka affären.

Ska ha förtalat honom
Enligt icke-namngivna källor som tidningen The Guardian har ska Storbritannien efter detta försökt att förtala Mark Pieth och tvinga bort honom från sin post. Pieth själv bekräftar för tidningen att han är medveten om vad som har pågått.

Britter på plats i Paris, där ett OECD-möte pågick, ska ha försökt stoppa honom från att hålla en presskonferens och de uppges också ha försökt påverka andra diplomater, så att även de skulle vilja sparka honom från chefsstolen.

Enligt de anonyma källorna ska britternas beteende ha varit högst anmärkningsvärt, men försöken uppges ha varit resultatlösa.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".