Massaker vid kinesiskt oljefält i Etiopien

Ett kinesiskt oljebolag har attackerats i östra Etiopien, där minst 65 etiopiska och nio kinesiska oljearbetare dödades.

Lundin Petroleum letar olja och gas i provinsen i Etiopien. Företagets informationchef Malin Hamilton säger till Ekot att det inte är aktuellt med borrningar förrän om något år. Men efter dagens gerillaattack tänker Lundin noga följa utvecklingen och se vad som händer.

Minst 200 beväpnade män anföll ett kinesiskt oljefält i de östra otillgängliga delarna av Etiopien. Ett hundratal etiopiska arbetare och soldater, som skulle bevaka oljeinstallationen var under nästan en timme inblandad i häftig skottlossning med angriparna.

Uppgifterna är än så länge knapphändiga, men den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua uppger att minst 65 etiopier dödades tillsammans med nio kineser, en uppgift som bekräftas av Kinas ambassad i Etiopiens huvudstad Addis Ababa.

Oljefältet ligger i en omstridd provins där Ogaden-gerillan har bedrivit, vad man kallar, ett lågintensivt inbördeskrig mot regeringen i Etiopien, för att bryta loss provinsen. Separatist-gerillan har utfärdat hot mot allt som kan gynna etiopiska staten, som kinesiska oljepengar.

Kina, som bedriver en aggressiv oljesatsning i Afrika har flera omstridda projekt i konfliktområden, som Sudan, Angola och i södra Nigeria, där riskerna är stora för överfall. Flera kinesiska oljearbetare har till exempel kidnappats och dödats i Nigeria.

Men Kina har hittills tagit risker där ingen annan vill ta dem, i sin jakt på fler energitillgångar.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista