Turkiets näste president blir inte Erdogan

Turkiets utrikesminister Abdullah Gül blir med all sannolikhet Turkiets näste president. Det står klart sedan regeringspartiet på tisdagen utnämnde honom till sin kandidat för posten.

Att det blir utrikesminister Abdullah Gül som blir regeringspartiets kandidat till presidentposten överskuggas i de första reaktionerna här i Turkiet helt av det faktum att parties ledare, premiärminister Recep Tayip Erdogan väljer att inte ställa upp.

Den senaste tiden har det stora samtalsämnet här i landet varit hur den kontroversielle premiärministern kommer att göra.

Demonstration mot Erdogan
De krafter i landet som vill hålla religionen långt borta från politiken har utmålat det som ett allvarligt hot mot Turkiets sekulära statsskick om han blir president, och nyligen demonstrerade hundratusentals människor mot Erdogan i huvudstaden Ankara.

Att partiet nu istället nominerar utrikesminister Abdullah Gül ser kommentatorer här som att han antingen viker sig för det massiva motståndet från landets sekulära falang, eller att han känner att han har mycket var att uträtta som premiärminister.

Kompromissvillig och måttfull
I november är det dags för parlamenstval och Erdogans medverkan i valröreslen ses som viktig om partiet ska upprepa framgångarna från förra valet.

I jämförelse med premiärminister Erdogan ses utrikesminister Abdullah Gül som måttfull och kompromissvillig. I mitten på maj flyttar han så gott som garanterat in i det turkiska presidentpalatset, Cankayan, eftersom det är parlamentet som utser presidenten och det regerande AK-partiet har en väl tilltagen majoritet där.  

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista