Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De borgerliga vill ändra grundlagen

De fyra borgerliga partierna vill göra upp med miljöpartiet om att ändra lagen så att en regering inte bara ska kunna sitta kvar om den inte får en majoritet av riksdagen bakom sig efter ett val. Centerpartiet har redan lagt ett förslag i riksdagen om det – och de borgerliga partierna ser en möjlighet att komma överens i frågan.
– Jag har mött väldigt många människor som tycker det är väldigt egendomligt att nästan oberoende av hur många röster det regeringsbärande partiet får så sitter den alltid kavr utan att andra alternativ prövas av talmannen, säger Folkpartiets Tobias Krantz som sitter i riksdagens konstituionsutskott. Kan sitta kvar I dag säger lagen att en regering bara ska avgå om den får en riksdagsmajoritet mot sig. En regering som består av ett enda parti utan egen majoritet kan alltså sitta kvar om inte en majoritet röstar nej till den. Så var det nu i höst när socialdemokraterna satt kvar utan egen majoritet tack vare att miljöpartiet lade ner sina röster när frågan om misstroende mot regeringen var uppe. Men de borgerliga partierna och miljöpartiet gillar inte denna ordning utan vill ge mer makt till riksdagen och talmannen för att låta den ta makten över processen. Centerpartiet har i en motion skrivit att regeringen alltid ska avgå oavsett valresultat för att sedan ombildas, men det är för hårt enligt folkpartiet som tycker att det räcker att talmannen tar över processen när en regering inte har en riskdagsmajoritet bakom sig. Enligt Tobias Krantz är man ändå ense om priciperna. Även moderatledaren Bo Lundgren vill ha en förändring – men först en rejäl utredning. Han tycker inte att det ska regeringen ska behöva avgå automatiskt. Miljöpartiet hoppfulla Det finns alltså en viss skillnad mellan de borgerligas tekniska lösningar på hur en regering ska få förnyat förtroende från riksdagen efter ett val. Men miljöpartiets Peter Eriksson ser en god möjlighet att komma överens med de borgerliga. – Det är ju tydligt att vi har samma utgångspunkt som i alla fall några av dem, säger han. Kristdemokraternas ledamot i Konstitutionsutskottet, Ingvar Svensson, påminner om att det krävs två riksdagsbeslut med mellanliggande val för att förändringen ska gå igenom men anser att man redan nu kan komma med ett uttalande från konstitutionsutskottet och då försöka skapa en ny praxis. – Det blir ju bara ett uttalande som inte har rättslig verkan i sig, men ändå påverkar hur man resonerar.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".