Åklagare vill öka straffsatsen för sexköp

I dag, tisdag, börjar rättegången mot 20 män som har köpt sex av flera ryska kvinnor. I vanliga fall brukar brott mot sexköpslagen ge böter, men nu vill åklagaren få till en ändring så att domstolarna oftare ska döma de som köper sex till fängelse. (P3 Nyheter)

En av de åtalade har erkänt sexköp av flera ryska kvinnor för mellan 20 000 och 30 000 kronor. Nu står han inför rätta i Göteborg.

Att köpa sex har sedan sexköpslagen kom till varit jämställt med att snatta. Straffsatsen är maximalt sex månaders fängelse. Fram till idag, åtta år efter att lagen kom till, så har bara en person dömts till fängelse i tingsrätten. Resten har fått betydligt lindrigare straff, böter och i vissa fall när de har erkänt har de också sluppit rättegång.

Vill få ändring av praxis
Men åklagare Thomas Ahlstrand vill försöka få en ändring av praxis. För när lagen skrevs riktade den sig till en person som köpt sex vid ett tillfälle av en prostituerad på gatan och inte som nu.

– Det borde vara annorlunda om det handlar om män som köper upprepade gånger, som köper av en organisation och som inte handlar direkt med flickorna utan där det finns en människohandelsliknande organisation i bakgrunden. Jag tycker att det är väsentligt försvårande omständigheter och jag vill att domstolarna ska pröva om man inte ska gå upp i straffet på det, säger åklagare Thomas Ahlstrand.

Signalerar inte allvarligt brott
Men många vänder sig också mot att man bara kan få sex månaders fängelse som mest. Det låga straffet signalerar att det inte är ett så allvarligt brott, menar kammaråklagare Ingela Hessius och hon vill ha en höjning.

– Det är svårt för domstolarna att våga döma till fängelse när straffskalan är max sex månader. Skulle den höjas till ett år, är det en indikation för domstolarna att det är ett större utrymme att välja fängelse som påföljd, säger Ingela Hessius, kammaråklagare.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".